Модерністську будівлю округлої форми в подвір'ї на вулиці Рейтарській придбала й вирішила реставрувати група інвесторів. Під керівництвом засновника галереї й бару The Naked Room Марка Вілкінса, співзасновників Dream Hostels і Druzi Cafe Ігоря Фарберова та Євгена Лавренюка, а також засновника компанії Spell Антона Рубана колишню будівлю поліклініки на Рейтарській хочуть оновити, зробивши її багатофункціональним простором. 

Фото Володимира Шевченка / архів «Київпроєкту»

«Ми плануємо трансформувати чудовий циліндр у місце для зустрічі, об’єднання, насолоди смачною їжею, радості від доброго напою й, можливо, навіть придбання свіжоспеченого хліба й локально вирощених овочів в овочевому відділі. Це дім для єднання, креативності й оптимістичного життя», – розповідають The Village Україна партнери. 

У проєкті кажуть, що реалізувати намір хочуть до кінця 2020 року. Уже шукають майбутніх орендарів.

За реставрацію й оновлення будівлі відповідає архітектор Еміль Дервіш (The Naked Room), процес уже розпочали. «Натхненні оригінальним дизайном, наразі ми знімаємо тисячі квадратних метрів гіпсокартону, демонтуємо декоративні колони й дах у формі гриба, щоб возвеличити самобутню модерністську форму будівлі», – розповідають нові власники. 

Наприклад, планують вирізати великий отвір на першому поверсі, щоб підвальний поверх перетворився на світлопропускний атріум. «Висота стель у центрі сягатиме більше ніж 10 метрів, що є чудовим місцем для висадки дерева в інтер’єрі», – додають у проєкті. 

Еміль Дервіш на проєкті

 Будівля у формі ідеального циліндра діаметром 16 метрів у подвір'ї за кафе Zigzag побудована в 1986 році, це частина комплексу поліклініки Спілки письменників України, який проєктували Володимир Шевченко й Авраам Мілецький – архітектор готелю «Салют» і Парку вічної слави. 

 Від основної будівлі поліклініки відокремили в 2008 році. Протягом останніх десяти років будівля функціонувала як спа-салон. «Попередні власники задекорували будівлю під «замок», приховуючи першопочаткову ідею простоти й відмови від орнаментів», – кажуть партнери.  

 У грудні 2019 року будівлю виставили на аукціон, Марк Вілкінс і партнери придбали простір.