«Правил» в алкогольній культурі немає. Головне мірило успіху напою – задоволеність гостя, його вердикт про смак і заповітне

«А можна, будь ласка, ще один?».

The Village Україна разом з Hennessy Very Special у серії матеріалів вирішили розвінчати головні міфи про споживання міцного алкоголю. У трьох матеріалах ми вже говорили про лимон, лід і посуд, а тепер – про колу.

Міф: кола псує алкоголь

Twitter

Ви знаєте ці заповітні слова, які всі пам’ятають ще зі студентства. «Ром-кола», «Бренді-кола», «Коньяк-кола», «Віскі-кола». Так звані дорослі напої для тих, хто ще не навчився пити міцний алкоголь чистим. Однак разом з цією алко-поп-культурою з’явився і міф про те, що поєднувати колу і витримані спіріти – сором. Чи справді це так?

Іван Бачурін

бренд-амбасадор компанії Moët Hennessy в країнах СНД

Ірина Машихіна

президентка Всеукраїнської асоціації барменів

Що буде,

якщо змішати колу і...

×

Кола і глобалізація

Іван Бачурін: Кола – відносно молодий напій, який з’явився у 80-х роках ХІХ століття в Америці. Це був легкий, зрозумілий ізі-дрінк, який з усім поєднувався.

Більшість американців у ХІХ столітті любили міцні напої, тому що їх можна було безпечно змішувати з іншими інгредієнтами, зокрема з колою. Вино стало популярним у США лише з 70-х років ХХ століття.

«Золотий» період для коли – початок ХХ століття, коли на території Сполучених Штатів почався «сухий закон». Після прийняття 18 поправки до Конституції США у країні на 12 років заборонили виробництво, транспортування та продаж алкогольних напоїв. Хоча згідно цієї ж поправки, споживання алкоголю в США офіційно не обмежувалося.

У ці часи людям пропагували безалкогольні напої, передусім, на основі коли. «Сухий закон» не досягнув мети, навіть навпаки – вживання алкоголю в країні лише збільшилось, але тепер його почали маскувати колою.

Протягом Другої світової війни американський військовий корпус ознайомив європейців з колою, яка легко змішувалась і поєднувалась із традиційними міцними напоями. У 50-60 роки ХХ століття настає «ера свободи», що в алкогольній культурі знайшло відображення у відмові від класичних рецептур та набутті популярності «ізі-дрінків» (прості коктейлі на основі однієї частини міцного алкоголю і трьох частин безалкогольного напою: коли, тоніка або імбирного елю – ред.).

Кола в коктейлях

Ірина Машихіна: У нашому суспільстві є такий міф: коктейлі створюють, щоб «заховати» смак неякісного алкоголю за іншими інгредієнтами. Але це зовсім не так! Принаймні, має бути. Інші інгредієнти, у тому числі кола, допомагають розкрити смак алкогольної основи.

Перший офіційний коктейль з колою – «Куба-лібре». Ром з колою, який придумали американці. На Кубі був ром, у Штатах була кола, для свіжості додавали ще місцевий лимон – і готово.

Як показує практика, кола поєднується з усім. Вона не може зіпсувати жоден із міцних напоїв. Її доцільно додавати у коньяк, бренді, віскі, горілку і навіть джин.

Для мене було відкриттям, як мексиканці п’ють текілу. У них є національний напій ботанга – це хайбол на основі текіли, з колою, додається лайм і сіль.

Види коли та напоїв

Іван Бачурін: Якщо говорити про поєднання коньяку та коли, то краще обрати високоякісну мадагаскарську колу. Із широкого спектру ароматів коньяку, вона підкреслює саме аромати ванілі та прянощів у ньому, що робить такий мікс більш зрозумілим та питким.

Що таке Fever Tree Madagascan Cola?

Багата суміш горіха, екзотичних спецій, цитрусових та ванілі. Така натуральна кола була створена, щоб розкрити складні аромати коньяку, бренді, рому, віскі та бурбону. Кола доповнена мадагаскарською ваніллю та  спеціями касії з Індонезії, щоб збалансувати м’які земляні ноти натурального горіха. Однак ця кола менш солодка за звичний нам смак. Її основні переваги розкриваються завдяки натуральності інгредієнтів.

Ірина Машихіна: Відомий мікс мадагаскарської коли та коньяку – коктейль Hennessy Revolution. Це категорія хайбол, лонг-дрінк, у якому крафтова кола є наповнювачем. Пропорцію я рекомендувала б 1 до 2. Доповніть твістом лимона, щоб додати свіжості. Такий коктейль я часто готую вдома.

Експертний висновок

Кола не псує алкоголь, вона розкриває його смак по-новому

Коктейль Hennessy Revolution гармонійно об’єднує класичну спадщину коньяку Hennessy Very Special і багаті смакові відтінки Madagascan Cola, розкриваючи екзотичні спеції, горіх, цитрусові і ваніль.

матеріал підготовлено за підтримки Hennessy very special