«Правил» в алкогольній культурі немає. Головне мірило успіху напою – задоволеність гостя, його вердикт про смак і заповітне

«А можна, будь ласка, ще один?».

The Village Україна разом з Hennessy Very Special у серії матеріалів вирішили розвінчати головні міфи про споживання міцного алкоголю. У перших двох матеріалах ми говорили про лимон і лід, а тепер про посуд, з якого п’ють.

Міф: коньяк правильно пити лише з одного виду бокалів

Twitter

Обставини бувають різні. Інколи доводиться пити алкоголь і з пластикових стаканчиків. А інколи і взагалі без жодного посуду і без жодного приводу. З пляшки. Але якщо ви вже захотіли розібратися, який набір келихів купити додому, то запитаймо експертів, чому це взагалі має значення. Чи не має?

Іван Бачурін

бренд-амбасадор компанії Moët Hennessy в країнах СНД

Ірина Машихіна

президентка Всеукраїнської асоціації барменів

Що буде, якщо налити

Hennessy Very Special...

×

Іван Бачурін: Посуд для алкоголю має бути скляним. Інколи алкоголь можна вживати взагалі без посуду, але якщо вже вирішили кудись його налити, то краще у скло.

Дегустація – це візуальні та смакові відчуття. Зі скла приємно пити, торкатися до келиха губами, тримати його в руці, розглядати напій проти світла.

Традиція

Традиційним для вживання коньяку є бокал, який належить до категорії сніфтерів, – бренді-глас, або коньяк-глас. Це великий кулеподібний балонний бокал на низькій ніжці.

Кулеподібна форма бокала гарно працює з напоями, які витримані в бочці. Вона розкриває аромат. Ніжка допомагає тримати келих у руці та гріти його. Історично пити алкоголь з такого бокалу могли собі дозволити лише аристократи.

Для дегустації

Для дегустації підійде класична форма тюльпана на ніжці. Професійні тестінги завжди відбуваються в тюльпаноподібних бокалах. Його визнано найкращим для дегустації спірітів. Бокал невеликого об’єму. Що менший об’єм, то менший налив – для дегустації достатньо 20-25 мілілітрів.

Неокласика

Класичний бокал для міцних витриманих напоїв – тумблер (келих із сімейства rocks). Його головна особливість – це широка крайка бокала і товсте дно. Друга назва келиха – old fashioned.

А знаєте, як він з’явився? Історично – це нижня частина пляшки міцного алкоголю. Пляшку перетягували металічною струною, її верхня частина відпадала, і таким чином отримували посуд для пиття. Це перший скляний бокал, який масово почали використовувати в середині ХІХ століття. Особливо його цінували ті, кому не вистачало грошей на дорогі заклади, в яких коньяк наливали у сніфтер.

Я найбільше люблю подачу коньяку в old fashioned. Тому що в ньому можна відчути напій. Коньяк має яскравий смак. Коли ви зробите великий ковток, то відчуєте ступінь впливу деревних характеристик.

Twitter

Тепер ясно, чистий коньяк можна пити не тільки з «коньячки». Усе залежить від ваших уподобань та очікувань від процесу. Обирайте old fashioned, якщо почуваєтеся героєм свого часу, або насолоджуйтеся келихом на ніжці, якщо ви аристократ.

Що про це думають бармени?

Ірина Машихіна: Коли бармен підбирає посуд подачі коктейлю, він має дбати про естетичний і органічний вигляд напою. Всі правила пояснюються логікою і турботою про гостя. Це дуже важливо.

Ми, бармени та експерти, є місіонерами культури пиття. І знаємо трохи більше, тому що це наша робота. Тому ми дозволяємо собі давати гостю рекомендації, щоб він прожив трохи більше смаку, аромату, насолоди і не мав недоречного вигляду на якомусь офіційному прийомі, просячи лід чи соломинку до коктейльного бокала.

Види келихів для коктейлів на основі коньяку

 

Nick and Nora – старий вид бокалу, у якому традиційно дуже любили подавати коктейль Manhattan. Його інколи також готують на основі коньяку.

V-shape – це останній, наймолодший вид бокалу. Він поєднує форму так званої «мартінки» і товсте дно. Тут найкраще відчувається смак, завдяки широкій формі. У такому бокалі подають відомий коктейль Sidecar – сауер на основі коньяку.

Хайбол (категорія rocks-glass) – це форма для нескладних у приготуванні та легких у вживанні коктейлів. У ньому можна приготувати Cognac Highball – класичний напій на основі коньяку та содової або газованої води.

Лід і трубочки:

естетика з розумом

Усі бокали, крім хайболів, попередньо охолоджуються, а коктейль у них подають без льоду. Якщо бачите, що хтось кладе лід у «мартінку», то треба бити по руках.

Трубочка подається лише, коли є лід. Якщо бокал низький або на ніжці, то вона недоречна.

Експертний висновок

Для коньяку підходить різний посуд. Головне – скляний

Посуд для подачі алкоголю додає естетики процесу пиття і розкриває додаткові характеристики напою. Hennessy Very Special добре смакує як у келиху на ніжці, так і в традиційному old fashioned чи хайболі.

матеріал підготовлено за підтримки Hennessy very special