Польський серіал «1670» вийшов на Netflix. Це мок’юментарі про польське село 17 століття, його пана Яна-Павела Адамчевського і його родину. Розповідаємо, чому його не варто пропускати.

Що це таке взагалі?

Ян-Павел – феодал у Речі Посполитій другої половини 17 століття, який володіє половиною села разом із дружиною Зофією, донькою Аньєлою й двома синами Станіславом і Якубом. Його мрія – стати «найбільш відомим Яном-Павелом в історії Польщі». Для цього пан вирішує типові для польських панів того часу проблеми, як не платити данину, тримати в покорі слуг і видати доньку за найбагатшого магната. 

Працюють із цими темами, поєднуючи псевдодокументальний підхід за прикладом серіалу «Офіс» із винахідливим стилем зйомки в стилі фільму й серіалу «Що ми робимо в тінях». Власне, це й не дивно, адже співтворець «1670» Якуб Ружило у 2020–2021 роках був сценаристом польської версії «Офісу» (так, окрім оригінальної британської й американської версії ситкому, було ще кілька десятків адаптацій у різних країнах). Замість вампірів чи працівників офісу, утім, героями роблять більш приземлених персонажів: панів, магнатів і слуг. Посилюють комедійний сюжет любовною лінією між тією ж донькою Яна-Павела Аньєлою й ковалем із Литви.


Промо польської версії серіалу «Офіс»

Жанр комедії й формат мок’юментарі дозволяють «1670» розповідати історію про давню Польщу й переосмислювати її з погляду 21 століття. Наприклад, гарно це ілюструє епізод, коли донька Яна-Павела хоче спонукати односельчан дбати про довкілля, але провалюється в цьому, коли каже, що незворотними кліматичні зміни стануть лише за 380 років. «Це якби нам хоча б за 30 років сказали, що з кліматичною кризою треба щось робити, а так – байдуже», – каже жартома герой. 

Це найкращі серіали 2023 року за версією The Village Україна

«1670» заходить ще далі, коли йдеться про теми релігії й так званих традиційних цінностей, що для сучасної Польщі досі здебільшого залишаються табу. Наприкад, серіал не боїться вводити одностатеві стосунки між основними персонажами й коментувати таким способом консервативні погляди поляків. Водночас молодшого сина головного героя представляють як «представник успішної комерційної структури», маючи на увазі католицьку церкву, а в одному з епізодів зустрічає чоловіка, схожого на Ісуса Христа. І так, жарт про «найбільш відомого Яна-Павела в історії Польщі» – це жарт про папу Іоанна Павла ІІ, який був поляком. 


Трейлер серіалу  «1670»

Не дивно, що польське видання Rzeczpospolita в рецензії називає «1670» «серіалом без табу» й ідеальним доповненням до нещодавньої зміни польського уряду після несподіваної поразки правих популістів із партії «Право і справедливість» на парламентських виборах. Утім, серіал зняли ще у 2022 році, використавши як декорації збережені будинки 17 століття в Музеї народної культури в місті Кольбушова. 

Я питаю, хто це зробив?

Уже згаданий Якуб Ружило, що до «1670» відповідав за польську версію «Офісу» й інший польський хіт Netflix під назвою Sexify, розробив серіал разом із режисером Мацеєм Бухвальдом. Як пише Rzeczpospolita, Бухвальд вийшов із театру, знайшовши спільну мову з Ружило саме через схильність до імпровізаційних жанрів. 

Бартоломей Топа в ролі Яна-Павела Адамчевського

Головну роль Яна-Павела виконує актор Бартоломей Топа, який, зокрема, має досвід співпраці із видатним польським режисером Кшиштофом Кесльовським у стрічці «Три кольори: Білий». Власне, формат мок’юментарі з анахроністичними жартами й постійним зверненням до глядачів для «1670» працює насамперед через безпосередність і відкритість до експериментів Топи. 

Видання WT називає гру актора «феноменальною»: «Він знову доводить свій хист у комедії». Radio Eska, зі свого боку, називає серіал «шедевром» і «тим, що потрібно саме зараз». У рецензіях «1670» найчастіше порівнюють із фільмом «Плюшевий ведмедик» який став уособленням критики комуністичного ладу в Польщі 1980 року.

Де дивитися?

Серіал «1670» вийшов на Netflix, він доступний в українському сегменті стримінгового сервісу з українським дубляжем і субтитрами. Станом на момент публікації цього матеріалу він займає друге місце в категорії «Серіали й телешоу» в Україні, поступаючись тільки фінальному сезону «Корони».

У першому сезоні вісім епізодів, вони тривають близько 30 хвилин. Продовження на другий сезон Netflix поки не анонсував. 

Обкладинка й фото: Netflix