Український серіал «Перші дні» 1 листопада вийде на Netflix. Премʼєра відбудеться в 19 країнах, зокрема, в Україні, Польщі, Чехії, Словаччині, Румунії та Молдові.

Ще у 12 країнах, серед яких Ісландія, Австралія та Франція, стрічку покажуть національні телеканали. В Україні «Перші дні» також покажуть на телеканалі «1+1» уже наступного року.

Це перший художній серіал, який Film.ua зняли для міжнародного ринку під час повномасштабної війни, а також перший серіал про велику війну Росії проти України. Крім того, це вперше, коли премʼєра українського проєкту пройде саме на стримінговому сервісі.

«Перші дні» – це шість серій від шести режисерів і шоуранерки Анастасії Лодкіної, натхненні історіями українців, які залишилися в Києві в лютому 2022 року. Знімання проходили в Києві та області, зокрема в «Будинку з зіркою» на Хрещатику й зоопарку «12 місяців».

Це історії «легенди української естради», прототипом якої став Андрій Данилко; німця Клауса, який приїхав в Україну за дівчиною та долучився до волонтерства; безхатька, який живе в машині й допомагає місцевій ТрО; жінки Ольги, яка після повномасштабного вторгнення змушена жити в одному домі з двома чоловіками – нинішнім і колишнім.

«Я запропонувала режисерам набір історій. Хтось, як Артем Литвиненко, вибрав історію з тих, що ми запропонували. Він писав і знімав про зоопарк. Хтось, як Павло Остріков, захотів написати свою історію. Деякі історії натхненні реальними подіями, а деякі – більш художні, вигадані», – пояснює авторка ідеї Анастасія Лодкіна. Також як режисери долучилися Олексій Єсаков і Тала Пристаєцька («Кріпосна»), Артем Литвиненко («Нюхач»), Валентин Шпаков («Перші ластівки») та Катя Царик, для якої це перша повноформатна робота як режисерки.

«Він [серіал] не про війну, а про звичайних українців. Це задовольняє цікавість закордонної аудиторії – хто ці люди? Чому вони залишаються в Україні? Чи дійсно у нас спільні цінності, за які вони стоять? », – коментує The Village Україна продюсерка серіалу Анна Єлісєєва.

Кадр із серії «Сімʼя»

«Ідея виникла в перші дні повномасштабного вторгнення. Частина Київської області перебувала в окупації, а я – далеко звідти в безпечній країні. Я ще не знала, чим закінчиться спроба захопити Київ, але точно знала, що я хочу розказати історії цих людей світові. 17 березня 2022 року я написала лист колегам з цією ідеєю, вже 17 березня 2023 року ми почали знімання серіалу», – згадує авторка ідеї та шоуранерка проєкту Анастасія Лодкіна.

Спочатку Film.ua звернулися до національних мовників скандинавських країн: Фінляндія (YLE), Швеція (SVT) і Норвегія (NRK) приєдналися як співпродюсери. Пізніше долучилися Данія та Ісландія, які придбали права на показ серіалу ще на сценарному етапі.

«До Netflix ми звернулися трохи пізніше, це було свідомим рішенням. Ще не було українського контенту, який би мав премʼєру в Україні й регіоні CEE [Центральна та Східна Європа] саме на Netflix. Щоб досягти цього, нам потрібно було переконатися, що те, що ми пропонуємо Netflix, – це те, від чого вони не зможуть відмовитися», – розповідає продюсерка серіалу й директорка з розвитку та копродукції Film.ua Катерина Вишневська.

«Перші дні» в більшості країн покажуть з оригінальним озвучуванням українською та локальними субтитрами, лише кілька країн робитимуть дубляж, кажуть у Film.ua.

Кадр із серії «Київ – Берлін»

В українській кіностудії уточнюють, що це не перший великий реліз компанії за кордоном: раніше серіал «І будуть люди» вийшов на Netflix в Чехії, Угорщині, Молдові, Румунії та Словаччині, а третю частину «Скаженого весілля» можна подивитися в країнах Східної Європи. «Із кейсом «Перші дні» ми не лише розширили географію, а й вперше виходимо з премʼєрою на сервісі, – розповідає в коментарі The Village Україна співзасновник Film.ua Сергій Созановський. – Для нас це стратегічне партнерство відкриває ряд нових можливостей, зокрема вихід на нові ринки, можливість реалізації проєктів у копродукції та пошук приватних інвесторів за кордоном».  

Якими мають бути українські фільми та серіали, щоб вони були цікавими для аудиторій інших країн? «Звичайно в першу чергу ми говоримо про якість, – відповідає Созановський. – Ідеться не лише про «картинку», а й про саму історію, її актуальність для закордонного глядача. «Перші дні» з художньої точки зору показують світові, якими є українці – поза заголовками на перших шпальтах новин та документальних кадрів. Чим ми живемо, чому та за що боремося. Ідея та її візуальне втілення відіграє ключову роль у прийнятті рішення».

У Film.ua кажуть, що «Перші дні» мають «реалістичний» для іноземних партнерів бюджет, а також формат антології, який дозволяє швидко створити й випустити серіал. Партнерів з копродукції залучили наприкінці січня, препродакшн розпочали в лютому, знімали з березня по травень, а премʼєра відбудеться у жовтні.

«Зазвичай підписання контракту з іноземним мовником займає від одного до трьох місяців. Цього часу в нас просто не було. Домовитися з усіма й вчасно отримати гроші в країну, що перебуває у стані війни, було схоже на диригування оркестром», – каже Вишневська.

Важливим фактором для широкої дистрибуції є те, що серіал зроблений в жанрі драмеді – з гумором, де це доречно, вважає Єлісєєва. Крім того, «Перші дні» охоплюють період деокупації Києва, який українці вже можуть відрефлексувати, додає продюсерка.

Кадр із серії «Мами»

Команда серіалу «Перші дні» вже побувала у країнах-партнерах із копродукції – в Швеції, Фінляндії та Норвегії. Там провели покази серіалу, творчі зустрічі й прочитали лекцію студентам кіношколи в в норвезькому Ліллєхамері.

«Перші дні» вже представили на Гетеборзькому кінофестивалі в Швеції, Conecta Fiction в Іспанії, Helsinki Script у Фінляндії та Oslo Series Days у Норвегії. У листопаді «Перші дні» покажуть на Content London. Це буде перший український, і навіть східноєвропейський серіал, який покажуть на заході в Лондоні.

«Перші дні» створили за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Світовим дистрибʼютором стала німецька компанія Red Arrow Studios International, з якою проєкт розробляли ще на рівні сценаріїв.