Шекспірівські ревнощі в Театрі Лесі Українки, доля першої страченої європейської монархині в інтерпретації Івана Уривського й бешкетування від Гаріка Корогодського в Молодому театрі: зібрали вистави, які варто відвідати у квітні.

«Марія Стюарт»

Позачасова історія внутрішньої боротьби за Шиллером

Щоби показати, що в кризовий час усе дороге й блискуче стає поверхневим, під час вистави про першу страчену монархиню Європи створили простір чи то бутику, чи то показу колекції. Режисер Іван Уривський, який поставив «Конотопську відьму», не реконструює події минулого, а ставить історію про теперішніх людей, які роблять свій вибір щодня, кажуть у Театрі Франка. Квитків немає до червня, але можна стежити за анонсами на наступні місяці.

Історична довідка: остання католицька королева Шотландії Марія Стюарт пробула королевою Франції трохи понад рік і втекла до Англії, нездатна втримати контроль над дворянами-протестантами. Утім, Марія Стюарт не знаходить спокою й у вигнанні – конфлікт із кузиною, королевою Єлизаветою, призводить до того, що королеву ув’язнюють, а згодом – страчують. І хоч вирок довгий час вважали сумнівним, це перший випадок, коли народ усвідомив – монарх теж може бути підсудним.

 

   

Коли: 24 і 25 квітня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Франка, 3, станція метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

 

«Отелло»

«Чи молилася ти на ніч, Дездемоно?»

Шекспірівську трагедію поставить Давид Петросян – режисер вистав «Візит» і «Кассандра» в Театрі імені Франка, «Цар Едіп» і нової постановки «Процес» у Театрі на Подолі, що отримала премію імені театрального критика Олега Вергеліса.

   

Коли: 27 і 28 квітня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

«Чикаго»

Місто 20-х років і джаз

Про скандали, гріхи й корупцію розповідатимуть у поєднанні з пристрастю й коханням. Бродвейський мюзикл Джона Кандера вперше покажуть в Україні. Для цього в Театрі оперети отримали ліцензію. Квитків на квітень уже немає, але ще можна придбати на травень і червень

 

 

   

Коли: 19, 20 і 21 квітня

Де: Київський національний академічний театр оперети, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

   

«Незнайомка»

Чи може сон змінити реальність

Ідеальна незнайомка у снах кличе й зачаровує в той час, коли в реальному житті пристрасть стає лише поезією, а кохання – мрією. Історію, яка може трапитися з будь-якою парою, опише постановка-романтична подорож за Михайлом Коцюбинським. Герої або виведуть свою формулу сімейного щастя, або зрозуміють, що стати щасливими можна лише уві сні.

 

 

   

Коли: 6, 7 і 21 квітня

Де: Київський академічний драматичний театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

 

Крім того, 3 травня в Театрі на Подолі відбудеться прем’єра американського драматурга Річарда Нельсона «Тускульські бесіди». Місць у малій залі не так багато, тому вже можна починати бронювати квитки.

За сюжетом, заколотники проти Юлія Цезаря збираються в Тускулі неподалік Риму й балансують між відчуттям відданості імператору та страхом, що його дії є небезпечними для нації. Світова прем’єра відбулася в березні 2008 року в Нью-Йорку. The New York Times назвав її «гнівною п’єсою про політичний параліч у республіці, що прямує до пекла». 

«Двоє оголених чоловіків»

«Усе, як ви любите, бешкетники»

Проєкт Гаріка Корогодського, де грає, зокрема, Олексій Вертинський, уже встиг наробити галасу: так, минулої весни виставу відмовилися показувати в Івано-Франківській обласній філармонії – чи то через цензуру, чи то через порушення порядку отримання дозволу, чи то через сукупність цих чинників.

Тепер вистава приїхала в гості до Молодого театру. Постановка поєднує риси водевілю й комедії з театром абсурду. За гомеричними діалогами й жартами на межі фолу можна знайти ілюзорність правди. П’єса Себастьяна Тьєрі стала популярною в Театрі Мадлен у Парижі – за стилістикою її порівнюють із творами Ежена Йонеско чи Семюеля Бекета.

   

Коли: 30 квітня

Де: Київський національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

   

«Надвечір’я з рок-н-ролом»

Танці під прикриттям

Це спільний проєкт Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша й команди київського театру «Колесо». У виставі за сценарієм Міхаїла Хейфеца – самотні жінка й чоловік похилого віку, які приходять у танцювальну школу, щоби освоїти техніку рок-н-ролу. Герої не знаходять відчуття ритму, зате знаходять зріле кохання, повільно й болісно прив’язуючись одне до одного.

   

Коли: 5 і 6 квітня

Де: Київський академічний театр «Колесо», Андріївський узвіз, 8, метро «Контрактова площа»

   

«Ріккі-Тіккі-Таві»

Казка, що вчить «судити не за зростом, а за безстрашністю»

Маленький мангуст бореться із великою загрозою в саду, але для цього він має усвідомити, що не впорається один, та об’єднатися з друзями. Цю історію з «Книги джунглів» Редьярда Кіплінга не лише приємно читати, її ще можна дивитися. У Театрі на Солом’янці кажуть, що це постановка для глядачів будь-якого віку, яка «навіть може надихнути на власні подвиги та пригоди».

 

 

   

Коли: 13 квітня

Де: Театр «Дивний замок», вулиця Єреванська, 11

   

«Украдене щастя»

Містичні колажі з пластики й етнічної музики

Команда молодого театру «Маланка» встигла втілити сюжет Івана Франка близько п’яти десятків разів на українській і світовій сцені. Це вистава, яка започаткувала створення цього літературного театру: у лютому 2023 року її вперше показали на сцені театру «Сузір’я», а далі поїхали на гастролі містами України, а також у Німеччину, Іспанію та Швейцарію. У команді кажуть, що скрізь вистава збирала повні зали (це камерна вистава, але на деяких сценах її переводили в ширший формат). Зараз театр віднайшов свою сцену в Київському академічному театрі ляльок і разом із головною героїнею Анною знову з’ясовуватиме, хто вкрав її щастя.

   

Коли: 7 і 17 квітня

Де: Київський академічний театр ляльок, вулиця Грушевського, 1-А, метро «Майдан Незалежності»