The Village Україна розповідає про головні альбоми, що вийшли взимку. Зібрали релізи Тома Йорка та супергурту The Smile, MGMT, а також повернення Каньє Веста, Дженніфер Лопес (і не тільки).

 Kali Uchis: Orquideas

Kali Uchis – Te Mata

 ХТО ЦЕ: Американська попспівачка колумбійського походження, яка поєднує в музиці ритм-енд-блюз, соул і латинські мотиви. Володарка «Ґреммі» 2019 року за «Найкращий танцювальний запис».

Чому варто послухати: Це другий після Red Moon in Venus альбом співачки, записаний іспанською мовою. Orquideas названий на честь національної квітки Колумбії – орхідеї. За словами Калі Учіс, реліз знаменує «нову еру», де вона досліджує своє коріння, токсичні стосунки та сексуальність під найкращі танцювальні біти.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 12 січня

Cheekface: It’s Sorted

Cheekface – Life in a Bag

Хто це: Інді-рок гурт із Лос-Анджелеса, який грає суміш гітарної музики під чи то спів, чи художню декламацію, поєднаний з естетикою 1980-х років. Найточніше порівняння – сусіди з Каліфорнії Pavement, а також нью-йоркські колеги: They Might Be Giants або Fountains of Wayne.

Чому варто послухати: Cheekface поетично й максимально несерйозно співає про серйозні речі: капіталізм, тривожність, а також шлях інді-гурту до успіху, який гурт називає «крінжем».

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 22 січня

 The Smile: Wall of Eyes

The Smile – Wall of Eyes

Хто це: Англійський супергурт, який складається з учасників Radiohead – вокаліста Тома Йорка та гітариста Джонні Ґрінвуда, а також барабанника Sons of Kemet Тома Скіннера. 

Чому варто послухати: Критики хвалили дебютний альбом The Smile, але називали його «некардинально іншим» від робіт Radiohead. Натомість другий альбом, на їхню думку, «ризикує відтінити» оригінальний гурт, пише The Guardian. Стилістично реліз Wall of Eyes порівнюють з In Rainbows, одним із найкращих альбомів Radiohead.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 26 січня

 Ty Segall: Three Bells

Ty Segall – My Best Friend

Хто це: Автор пісень, співак, гітарист, барабанник і просто людина-оркестр. 36-річний британський музикант випустив уже з два десятки альбомів сольно й у складі різних гуртів. Попри це, Тай Сіґал ніколи не випускає два однакові альбоми.

Чому варто послухати: «15-й альбом [Тая Сіґала] показує його поки що найбільш бездоганно сконструйований гротеск», – пише Pitchfork. Серед нойзу та гаражного року в ньому знайшлося місце для омажів на Джона Леннона, а також любовній присвяті дружині та двом домашнім улюбленцям – песикам Фанні та Герману.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 26 січня

 Philip Glass: Philip Glass Solo

Philip Glass – Opening

Хто це: Авангардний композитор, пише симфонії, камерні твори та саундтреки до фільмів з 1960-х років. Зокрема, Філіп Ґласс писав музику до «Ілюзіоніста», а також працював над стрічкою «Шоу Трумена».

Чому варто послухати: Філіп Ґласс зібрав (і покращив) найліпші композиції, написані за більш як 60 років карʼєри. Це фортепіанні партії, записані вдома під час пандемії COVID–19, а також твір, присвячений приїзду Далай-лами в Нью-Йорк у 1979 році.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer

Реліз: 26 січня

 Future Islands: People Who Aren’t There Anymore

Future Islands – The Thief

Хто це: Американський синті-поп квартет із Балтимора, заснований у 2006 році. Піку популярності гурт сягнув у 2014 році, коли їхній виступ на «Вечірньому шоу Девіда Леттермана» зібрав на той час рекорд переглядів на YouTube. Як пише Pitchfork, найбільша сила Future Islands – це вміння «приборкати сцену».

Чому варто послухати: Щоб послухати непідвладний часу синті-поп з гітарами та метафоричними текстами про розставання.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 26 січня

The Last Dinner Party: Prelude to Ecstasy

The Last Dinner Party – Nothing Matters

Хто це: Жіночий бароко-поп та інді-рок квінтет із Лондона, який дебютує з альбомом Prelude to Ecstasy. Гурт можна порівняти з музикою Кейт Буш і британського панк-рок гурту 1970-х Siouxsie and the Banshees.

Чому варто послухати: Гурт пропонує світові, де, здавалося б, переміг мінімалізм, музику із замахом на найбільш грандіозні опери Queen. «[Початок альбому] такий грандіозний, що навіть голлівудські режисери 1950-х попросили би композитора не перегинати», – пише The Guardian.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 2 лютого

Kali Malone: All Life Long

Kali Malone – All Life Long (For Organ)

Хто це: Композиторка зі США, яка переосмислює класичну оркестрову музику, поєднуючи органні партії, духові інструменти, камерний хор й аналогові синтезатори.

Чому варто послухати: Щоб почути, як звучить некласична органна музика в поєднанні з дроновими гітарами дум-метал гурту Sunn O.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 9 лютого

 The Chisel: What a Fucking Nightmare

The Chisel – Cry Your Eyes Out

Хто це: Лондонський рок-гурт із хардкор-панковим минулим. The Chisel грають швидкий та агресивний рок, який іноді поєднують із фортепіано, а також досліджують проблеми британців робочого класу

Чому варто послухати: What a Fucking Nightmare – це коментар щодо стану Великої Британії як країни, «де нічого не працює і всі перманентно розлючені», пише Kerrang. Альбом намагається викликати в слухача лють, яка парадоксально має принести також і задоволення, додає видання.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 9 лютого

 Usher: Coming Home

Usher – Risk It All

Хто це: Ікона американського ритм-енд-блюзу й один із найбільш комерційно успішних артистів у цьому жанрі, володар семи статуеток «Ґреммі».

Чому варто послухати: Ашер уже встиг виступити із Coming Home в перерві «Супербоулу» – фінальної гри сезону в американському футболі. Крім того, трек Ашера Risk It All став частиною саундтреку римейку стрічки «Барва пурпурова», яку продюсує Стівен Спілберґ.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 9 лютого

 Brittany Howard: What Now

Brittany Howard – What Now

Хто це: Співачка й ритм-гітаристка з міста Афіни, штат Алабама (США). До 2019 року була авторкою пісень для гурту Alabama Shakes, який виграв чотири «Ґреммі», зокрема за «Найкращий альтернативний музичний альбом».

Чому варто послухати: Щоб послухати, як разом звучить фанк, вінтажний соул і тексти про любов і «червоні прапорці», варті ще одного «Ґреммі».

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 9 лютого

 Kanye West, Ty Dolla Sign: Vultures 1

Kanye West, Ty Dolla Sign – Talking / Once Again

Хто це: Каньє Вест – видатний митець та один із найкращих реперів нашого часу. Утім, він також людина, яка постійно потрапляє в скандали: через антисемітські заяви та підтримку конспірологічних теорій.

Чому варто послухати: Каньє Вест не випускав повністю готових альбомів з 2021 року, коли вийшла Donda – реліз на честь його матері, Донди Вест. Vultures 1 – це реліз, який дійсно звучить завершеним, але «майже не має чогось, що запамʼяталося би», – пише Pitchfork.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 15 лютого

 Idles: Tangk

Idles – Dancer

Хто це: Мабуть, найвідоміший британський панк-гурт сучасності. Idles перекладається з англійської як «нероби» або ж позначає момент тиші та спокою. Утім, знайти тишу в треках групи важко, а каталог із пʼяти альбомів за вісім років свідчить про велике бажання працювати.

Чому варто послухати: Це перший сольник гурту, який записали разом із «великим продюсером», Найджелом Ґодрічем – той працював із Radiohead і писав музику для фільму «Скотт Пілігрим проти світу». Tangk – це звук і те, як у гурті уявляють гітарне звучання Idles.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 16 лютого

 Jennifer Lopez: This is Me… Now

Jennifer Lopez – Can’t Get Enough

Хто це: Акторка, співачка й продюсерка, яка не потребує представлення. Новий альбом – продовження історії This is Me… Then, що вийшов у 2002 році.

Чому варто послухати: Це девʼятий студійний альбом Лопес і перший її реліз за 10 років. Кліп до синглу Can’t Get Enough зняла українська режисерка Таню Муїньо – там зокрема використали кадру з фільму про процес створення альбому This is Me… Now. Кіно й альбом у парі розказують історію кохання Лопес і її чоловіка Бена Аффлека.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 16 лютого

 Grandaddy: Blu Wav

Grandaddy – Cabin In My Mind

Хто це: Інді-рокери з Каліфорнії зі стажем понад 30 років. На думку The Guardian, вони вже написали свій «головний твір», The Sophtware Slump, ще на початку 2000-х. Після цього гурт кілька разів розпадався та збирався, навіть встигав випускати класні релізи.

Чому варто послухати: Гурт повертається на велику сцену після шестирічної паузи та смерті співзасновника й басиста Кевіна Ґарсії. Це все ті ж мрійливі та мʼякі у звучанні Grandaddy, які надихались OK Computer від Radiohead, а також кантрі та народною музикою блюграс.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 16 лютого

 William Doyle: Springs Eternal

William Doyle – Garden of the Morning

Хто це: Британський електронний музикант і вокаліст із портового міста Борнмут, який робить музику в найкращих традиціях Браяна Іно, Тіма Гекера та Девіда Бові.

Чому варто послухати: Springs Eternal фокусується на темах природи та кліматичної кризи. За словами музиканта, лише на етапі зведення він помітив, як часто повторюється тема води в альбомі. Хоч музика альбому й передає відчуття літа на березі річки, схоже на Grantchester Meadows від Pink Floyd, лірична складова «здебільшого фокусується на приреченості та безпорадності», – пише Quietus.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 16 лютого

 MGMT: Loss of Life

MGMT – Bubblegum Dog

Хто це: Майже легендарний інді-рок дует зі США. Їхні треки Time to Pretend, Kids або Little Dark Age разом складають майже два мільярди прослуховувань на Spotify.

Чому варто послухати: Перший за шість років альбом MGMT фіксує зростання артистів як лірично, так і музично. Пісні на Loss of Life втратили фарби і юнацький запал, але досі дотримуються надлишкової естетики 1980-х.

Де слухати: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer

Реліз: 23 лютого