The Village Україна продовжує щомісячну рубрику з найцікавішими прем’єрами української музики. На прохання редакції музичний критик Сергій Кейн виділяє 10 нових треків, що вийшли в січні. 

Пиріг і батіг – І гріховна і свята

Кілька місяців тому Мар’ян Пиріг і його колектив випустили один із найцікавіших альбомів 2023 року – «Зелений» на тексти поета Богдана-Ігоря Антонича – барвистий, величний, достойний уже зараз вважатися сучасною класикою української музики.

Та це був лише початок, на черзі ще масштабніша робота – подвійна платівка «Замордовані» на вірші цілої низки знакових українських поетів у вишуканому й багатому акустичному звучанні, що для гурту вже стало фірмовим. Перший палкий сингл бере за основу рядки Григорія Чупринки, розстріляного більшовиками в 1921 році в Києві. 

ЩукаРиба – То не ластовка

Вісім народних пісень оздоблені несподіваними джазовими гармоніями в альбомі «Що й святоє…», який створили фольклорний колектив «ЩукаРиба», електронний артист Ярослав Татарченко (Bunht, «Тонка») та гітарист Євген Пугачов (Hyphen Dash). У пісні «То не ластовка» музиканти й музикантки з різними бекграундами досягають особливої евфонії, співмилозвучності.

Jamalа – Мій брате

Ми живемо в часи, коли майже щотижня в Україні з’являються нові пісні, присвячені конкретним людям, які втратили життя через російську агресію.

Джамала присвятила композицію близькому другу: Сейран Кадиров боронив нас на фронті з початку війни та загинув під Бахмутом рік тому. Це відверта, особиста робота, сповнена щемкого суму й непереборного світла.

La Horsa Bianca – Polemosohpy II

Лідер психоделічного прог-рок квінтету з Харкова підкреслює, що вони не намагаються рефлексувати події війни в розпал війни, адже це неможливо, а лиш описують те, що відбувається всередині них. Але ця музика народжена з травматичних переживань, тому вона і є відображенням війни.

Перший альбом гурту від початку повномасштабного вторгнення – це інструментальна, повна віражів подорож різними психічними станами, які зрештою перегукуються між собою, утворюючи цілу сюїту. Як Харків хоробро протистоїть атакам і постійно відбудовується, так і цей альбом не видає війну явно, але важче звучання, часто тривожне, химерне, рване, майже атональне – безумовний відбиток часу.

Mavka, Maxandruh – Кугутання

Щедрівка «Василева мати» набуває нових настроїв завдяки трепетному співу й інтелігентній електроніці з відблисками Brandt Brauer Frick. Спільна робота української артистки з Берліна Іри Лазер і продюсера з Дніпра Макса Андруха вийшла на лейблі Dnipropop.

У коментарі до треку вокалістка підкреслює: фольклорний драйв розганяється з натягнутою посмішкою, бо побажання на зразок «на новеє літо роди, Боже, жито» нині звучать фоном до вибухів в українських полях.

Rusiiick, Misha Substance – Systema / Prote3

Граничний стан людини, коли внутрішній реактор от-от вибухне від тиску обставин і рефлексій, утілюється в місиві з міцних ламаних бітів, металевих рифів і лютої крикливої читки, що захлинається й тоне в шумі.

Немов The Prodigy та Beastie Boys на стероїдах разом спустились в укриття під час ракетної атаки – так звучить сучасність, так звучить альбом «Reactor» двох резидентів київського електронного лейбла Polygon.

Koma – Forever Alona

Барабанниця й продюсерка Альона Коваленко в дуеті Krapka;Koma багаторазово гастролювала Європою та виступала на таких великих фестивалях і шоукейсах, як Sziget, The Great Escape, Eurosonic, Reeperbahn, тож до сольної творчості прийшла вже розкачаною.

Її перший самостійний сингл – це заколисливий, приджазований етюд живих барабанів і повітряних електронних нашарувань. М’яка композиція в дусі гурту Submotion Orchestra, водночас стримана та пристрасна.

Гурт Дно – Шановний, я вибачаюсь

Іронічний музичний проєкт продовжує випускати пісні з трудоголічною регулярністю, з якою Потап випускає зашкварні тіктоки, але звучить особливо виразно саме в таких випадках соціальної сатири й інтелігентного бидлування. Попередження: нецензурна лексика.

Roiko – До сердешка

Дебют місяця, що інтригує нетривіальним тембром, делікатним і трохи казковим. Олександра Ройко вперше явилася широкій публіці в телешоу «Голосі країни-13», де потрапила в команду продюсера Івана Клименка.

Alyona Alyona, Jerry Heil – Teresa & Maria

Чергова (щонайменше одинадцята) спільна пісня тандему популярних артисток викликає запитання. Зокрема через спробу канонізувати суперечливу постать матері Терези або ж дивну логіку англомовних рядків.

Проте саме ця робота представить Україну на глобальному політично-пісенному конкурсі «Євробачення». З пісенною частиною суспільство визначилось, далі політична, тож закриваємо сезон гарячих дискусій і готуємось підтримувати наших.