The Village Україна продовжує щомісячну рубрику з найцікавішими прем’єрами української музики. На прохання редакції музичний критик Сергій Кейн виділяє 10 нових треків, які вийшли в жовтні. 

 А тут зібрали найцікавіші українські пісні вересня.

Blooms Corda – Пісня про війну

 

Великий артист чи артистка вловлює те, про що багато хто думає, і передає так тонко, як ніхто б не передав. У цьому ракурсі нова пісня київського музиканта й поета Данила Галика – робота великого артиста, який до того ж навіть посеред відчаю знаходить тепле світло. Пісня звучить просто, але вловлює складний контекст: Данило звертається до українських жінок за кордоном, зворушливо поєднуючи ніжність зі смутком і легкою тінню доброї іронії.

«Лівінстон» – Як же тобі там?

Ліричний лист крізь відстань і тугу, пройнятий ласкавим трепетом й оксамитовою на дотик меланхолією та закутаний у вишукане аранжування струнного квартету. Красиве повернення гурту «Лівінстон» із першою піснею за три роки.

«Cтруктура Щастя» – Вовк

Новий альбом героїні підлітків Лізи Углач – це громохке кислотне місиво, навіжений кіберпанк-аніме-мюзикл, у якому бурлять і плавляться гардкор, драм-н-бейс і юнацькомаксималістська тривожність. Реліз звучить на рівні з гучними світовими зразками гайперпопу, в авангарді зумерської музики, і це особливо демонструє титульна пісня. 

Ganna – Obrutch 

Ганна Гриніва живе в Берліні, творить в інтернаціональному джаз-бенді Ganna Quintet, а на чудесній свіжій платівці «Kupala» вишиває інтелігентну електроніку, витончені орнаменти ламаних бітів і барвистих лупів, серед яких вплітає українські мотиви й образи, і робить це з джазовою свободою й легкістю.

Leleka – Bil’

Німецький джаз-бенд на чолі з українкою Вікторією Лелекою вдихає свіжі емоції в народну пісню «Ой у полі дві березини». Це елегантне прочитання історії про жінку в пошуках вивільнення від болю, сповнене лагідної любові та довершене альтовою сопілкою віртуоза Максима Бережнюка (Kyiv Ethno Trio, The Doox).

Христина Соловій, Сергій Жадан – Серце

Кліп, який спричинив чи не найбільше обговорень цього року, церква звинуватила в багатьох гріхах, тоді як гріх там один – цей кліп достатньо одноманітний, затягнутий, позбавлений драматургії. Проте сама пісня – майстерно написана балада двох сердець для широкої аудиторії.

Vioria – Метелики

Якихось три роки тому можна було хіба мріяти, щоб українськомовна підліткова музика звучала актуально та збирала зали, а тепер є ціла плеяда гуртів, які говорять із зумерами одними поняттями та потрапляють у їхні серця. Серед найяскравіших – «Структура Щастя» та vioria. Свіжий трек других – не просто чіпкий, упевнений конкурент поки що головного хіта гурту «хвора на любов», а й конструктивне посилання, адже Віолета Шумар пропонує шукати вихід із депресії в музиці та терапії.

Electrobirds – Осінь

Осені личить туман шугейзових гітар і мла постпанкового вокалу. Особливо як у новій меланхолійній роботі електропташок з Одеси.

«Село Близнюків» – Повінь Live

Гурт харків’янина Ігоря Литвиненка тільки-но заявив про себе, а вже випустив від початку року два альбоми та кілька «самогонних» мінірелізів із концертними та демоверсіями. «Повінь» поки лишається найяскравішим запрошенням у «Село Близнюків», а у свіжому живому виконанні пісня розмазується в просторі й часі, демонструючи гнучкість підходу музикантів.

Liza Bibikova – Поряд

Дебютний сингл юної виконавиці з Києва «розповідає історію кохання, у якого закінчився термін придатності». Елементарне, але ефективне попрокове аранжування спрямовує увагу на голос, і вже зі старту дівчина знаходить гармонії й слова, якими чіпляє на гачок в очікуванні наступних кроків Лізи Бібікової.