The Village Україна запускає щомісячну рубрику з найцікавішими прем’єрами української музики. На прохання редакції музичний критик Сергій Кейн виділяє 10 нових треків, які вийшли у вересні. 

«Паліндром» – Капітан

Львівський митець щемко передає потребу пам’ятати наших загиблих воїнів і відрефлексувати ці втрати. «Паліндром» проживає цю тему, і в процесі його хриплий крик, просякнутий розпачем і скорботою, контрастно переходить у мелодійний приспів, спочатку ніжний і журливий, а згодом рішучий. Найпронизливіша пісня з нового альбому «Найліпші питання собі».

Kurs Valut – Next

Відчуття буденної суспільної напруги лише посилюється в антуражі постпанку. Ефектне повернення дніпровського колективу з незаконно коротким треком, який лишає на гачку в очікуванні продовження.

Kruть – Пряля (Ой пряду пряду)

Українська народна пісня, відома в обробці Миколи Леонтовича, оживає і розливається ніжними барвами у виконанні Марини Круть. Вишуканий і водночас по-хорошому форматний трек, що заслуговує звучати на більшості вітчизняних радіостанцій.

Sasha Boole – Тримаєм посадку

Мистецтво є в контексті, справжні митці й мисткині – так само. Тому особливо цікаво стежити за самовираженням творчих людей у лавах ЗСУ, у серці всіх актуальних нині змістів. Чернівецький виконавець Саша Буль боронить Україну другий рік, і його нова пісня – лист із фронту, сповнений щирості, живих образів, любові до побратимів і накопиченого сарказму щодо тих, хто відмовляється сприймати реальність.

Юля Юріна – Хто ти такий 

Артистка писала про особисте, а створила феміністичний гімн протесту проти токсичних стосунків. У свіжому альбомі «Рефлексія» вона майже повністю відходить від фольклорних впливів на користь дарк-попу. Балансуючи між зухвалістю й доступністю, Юля зависає на роздоріжжі, але вона вже оголила зуби, і, схоже, їх ще відточить.

Latexfauna – Masandra

Latexfauna продовжує створювати пісні за однаковою формулою, зате закарбовується візуальними образами. Рік тому це були невинні танці під «Черкащину», тепер – зовсім легенька, але провокативна для українських реалій еротика. Важко назвати кліпом те, що вкладається в коротку гіфку, проте гурт створив цінний прецедент, спровокувавши в соцмережах чимало жвавих дискусій про жіноче задоволення.

Sheetel – Кумедний

Антон Шитель і його гурт вправно заграють з еталонним краутроком. Українська й тим паче українськомовна музика не встигла освоїти цю територію вчасно і як слід, тож навіть у такій дистильованій формі експеримент звучить свіжо.

The Feels – Все навколо дивно 

Перейшовши з англійської мови на українську, The Feels набули характеру, особливості та блискавично приєднались до ліги молодих гуртів, які задають звучання нової рок-сцени країни. 

Azimut – Stuma

Хто любить важчу музику – важливо не пропустити цей гурт з Івано-Франківська зі свіжим альбомом Stuma. Це постметал із домішками блеку і сладжу, безкомпромісний у своєму натиску й кінематографічний у своїй багатій динаміці.

Partes Ensemble – Mykola Dyletsky. Resurrection Canon

Твір 350-річної давнини композитора Миколи Дилецького – діамант українського і європейського бароко, сповнений сакрального світла – заслуговує на місце в пантеоні звукових візитівок країни. У новій збірці Ukrainian Baroque: Concordacii Animos він представлений разом з іншими шедеврами церковного хорового мистецтва від невідомих авторів.