The Village Україна розповідає про альбоми, які вже вийшли (і ще вийдуть) восени.

Jeff Rosenstock: Hellmode

Jeff Rosenstock – Healmode

Хто це: Батько сучасного DIY-панку. Творчість 41-річного музиканта з Нью-Йорка найкраще описують назви його минулих гуртів: Bomb The Music Industry! і The Arrogant Sons Of Bitches.

Чому варто послухати: «Це найчепурніший альбом, який він коли-небудь робив», – пише Pitchfork. І справді, після пʼяти повноформатних DIY-релізів Джефф Розенсток цілить у ширшу аудиторію, яка довго чекала на альбом, де є місце для й мрійливих балад про койотів, які шукають прихистку від дощу, а також елементам панк-року й ска-панку.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 1 вересня

Sprain: The Lamb as Effigy

 

Sprain – Man Proposes, God Disposes 

Хто це: Андеграундний нойз-рок гурт із Лос-Анджелеса, який робить гучні й експресивні треки та бавиться в театральність. Найпростіші референси для «входу» у звучання – Swans, Godspeed You! Black Emperor і Daughters.

Чому варто послухати: Якщо вам набридла попмузика з її сталою структурою й хочеться чогось нового – бажано гучного й дисонансного – The Lamb Is Effigy є що запропонувати. Утім, варто знати, що це довгий альбом. Справді довгий. Він триває трохи більш як півтори години, а дві найдовші пісні – по 24 хвилини кожна.

«Якщо ваш спосіб гарно провести час – це читання Джойса чи Девіда Фостера Воллеса, або якщо вас вражають композиції Філіпа Ґласса, то цей альбом, імовірно, саме для вас», – пише Flood Magazine.

Де слухати: SpotifyApple MusicDeezerYouTube Music

Реліз: 1 вересня

Olivia Rodrigo: Guts

 Olivia Rodrigo – Vampire

Хто це: Одна з найбільших молодих зірок попмузики в США, вище якої хіба що тільки Біллі Айліш. Родріго починала із серіалів на телеканалі Disney, а зараз переосмислює попрок-спадок Авріл Лавін.

Чому варто послухати: Якщо дебютний альбом Sour зʼявився раптово й буквально вʼїхав (добре, що вже є Driver’s License) в чарти, то Guts – це вже робота зірки, яка має відповідати очікуванням. Новий альбом фіксує дорослішання Родріго як артистки, але й зберігає підлітковий вайб. Так, Родріго досі нарікає на всіх свої колишніх і знайомих, які її образили. І це чудово.

Де слухати: SpotifyApple MusicDeezerYouTube Music

Реліз: 8 вересня

James Blake: Playing Robots Into Heaven

James Blake – Playing Robots Into Heaven

Хто це: Співак і композитор із Лондона, музичний «суперпродюсер», який працював із зірками від Кендріка Ламара та Бейонсе до Коннана Мокасіна й Френка Оушена. Володар «Ґреммі» й Mercury Prize.

Чому варто послухати: Джеймс Блейк повертається до електроніки й «клубного» звучання, де кожен, навіть найтихіший трек, змушує танцювати, пише NME. Цей альбом для тих, хто скучив за дабстепом, техно й хаусом, які в роботах Блейка затінила попмузика. 

Де слухати: SpotifyApple MusicDeezerYouTube Music

Реліз: 8 вересня

Roisin Murphy: Hit Parade

 

Roisin Murphy – Hurtz So Bad

Хто це: Ірландська співачка й ексучасниця трип-хоп-дуету Moloko, яка виступає на сцені з 1994 року. Сольну карʼєру Рошин Мерфі веде з 2005-го, коли вийшов її дебютник Ruby Blue.

Чому варто послухати: «Диско-королева» повертається з альбомом під продюсерським наглядом DJ Koze. Реліз записували близько шести років, а готовий він був ще два роки тому. Попри назву Hit Parade, новий альбом Рошин – це еклектична збірка найвідбірнішого авант-попу впереміш із техно, створена явно не для музичних чартів.

Де слухати: SpotifyApple MusicDeezerYouTube Music

Реліз: 8 вересня

Mitski: The Land Is Inhospitable And So Are We

Mitski – My Love All Mine

Хто це: Американська попспівачка Міявакі Міцкі родом із Японії. «Людина двох культур» і найкраща молода авторка пісень США за версією The Guardian.

Чому варто послухати: Це 32 хвилини пісень про любов, самотність й алкоголь. Так, це теми, які досліджує майже будь-хто, але ніхто не робить це так чуттєво, як Міцкі.

Де слухати: SpotifyApple MusicDeezerYouTube Music

Реліз: 15 вересня

The National: Laugh Track

The National – Laugh Track (feat. Phoebe Bridgers)

Хто це: Одна з найбільш важливих інді-груп 2000-х, чотири платівки якої ввійшли в топ-500 платівок усіх часів за версією NME. Гурт святкує 24 рік існування відразу двома альбомами: Laugh Track і First Two Pages of Frankenstein, який вийшов у квітні.

Чому варто послухати: Pitchfork відзначає рок-н-рольну сирість завершального треку, Smoke Detector, серед купи ідеально зрежисованих і «вилизаних» пісень. Композицію нашвидкуруч записали під час саундчеку незадовго до виходу Laugh Track. На думку видання, цей живий матеріал – саме те, чого бракувало гурту й на що потрібно робити ставку в майбутньому.

Де слухати: SpotifyApple MusicDeezerYouTube Music

Реліз: 18 вересня

Doja Cat: Scarlet

Doja Cat – Agora Hills

Хто це: Авторка вірального хіта Mooo! й одна з найцікавіших американських реперок на сцені.

Чому варто послухати: Scarlet – це сольний похід Doja Cat, мета якого – довести не собі, а всім іншим, що вона дійсно класна реперка. За її ж словами, вона втомилася чути, що не вміє читати реп, а її панчі – «посередні й банальні». На альбомі немає жодного запрошеного артиста, тож цю місію Doja Cat сприймає серйозно.

Де слухати: SpotifyApple MusicDeezerYouTube Music

Реліз: 22 вересня

Armand Hammer: We Buy Diabetic Test Strips

Armand Hammer – Trauma Mic (feat. Pink Siifu)

Хто це: Нью-йоркський хіп-хоп дует репера Біллі Вудса й продюсера Elucid, які також мають доволі успішні сольні проєкти.

Чому варто послухати: Щоби почути, як звучить один із найкращих реп-альбомів року та найпоетичніші нарікання на систему охорони здоровʼя в США. Серед запрошених виконавців: JpegMafia, DJ Haram, Кенні Сігал і саксофоніст Шабака Гатчингз (The Comet Is Coming).

Де слухати: SpotifyApple MusicDeezerYouTube Music

Реліз: 29 вересня

Animal Collective: Isn’t It Now

Animal Collective – Gem & I

Хто це: Психоделічний колектив з американського Балтимора, що із 2003 року успішно змішує нойз-рок, фолк, дрон-музику й авангардний поп.

Чому варто послухати: Animal Collective рідко помиляються з новим релізом – їхні альбоми Merriweather Post Pavilion і Strawberry Jam, які вийшли на початку 2010-х, уже можна вважати класикою жанру. Gem & I не зраджує традицій, хоч – парадоксально – це й звучить, ніби девіз гурту. Окрасою цієї 65-хвилинної подорожі став трек Defeat, що триває майже чверть години.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

РЕЛІЗ: 29 вересня

Sufjan Stevens: Javelin

Sufjan Stevens – Will Anybody Ever Love Me?

Хто це: Американський співак і мультиінструменталіст. Автор «репортажних» альбомів Michigan та Illinois, а також найвідомішого релізу Carrie & Lowell про смерть власної матері. А ще Суф’яна Стівенса номінували на «Оскар» за пісню Mystery Of Love до фільму «Назви мене своїм імʼям» Луки Гуаданьїно.

Чому варто послухати: Суфʼян Стівенс, який часто випускає матеріал у колаборації з іншими артистами, повертається до сольного формату. Уже вийшов перший сингл – Will Anybody Ever Love Me? Суфʼян сам намалював обкладинку альбому, а до релізу підготував збірку артколажів на 48 сторінок і 10 есеїв.

Утім, зараз Суфʼян прикутий до лікарняного ліжка й проходить інтенсивний курс лікування автоімунного захворювання, синдрому Гієна-Барре. Через це музикант не проводить промозаходів до виходу Javelin.

Реліз: 6 жовтня

Troye Sivan: Something To Give Each Other

Troye Sivan – Got Me Started

Хто це: Співак, який набрав популярності на YouTube й австралійських талант-шоу, актор і відеоблогер південноафриканського походження.

Чому варто послухати: Трой Сіван повертається після пʼятирічної паузи з новим повноформатним альбомом. За цей час він, зокрема, встиг випустити мініальбом In A Dream і зіграти в серіалі «Ідол» із The Weeknd. Сіван називає новий альбом Something To Give Each Other «святом сексу, танців, квір-культури, любові й дружби».

Реліз: 13 жовтня

The Drums: Jonny

The Drums – Better

Хто це: Американський інді-поп гурт, який у 2008 році заснували двоє друзів дитинства Джонні Пірс і Джейкоб Грем. З часом проєкт розширився до квартету, але з 2016-го The Drums став дітищем лише Джонні Пірса.

Чому варто послухати: Пірс роздягається не лише для обкладинки альбому, а й у більш метафоричному сенсі. Це, безумовно, має бути найінтимніший реліз гурту, у якому залишився один учасник.

Реліз: 13 жовтня

Sampha: Lahai

Sampha – Only

Хто це: Автор чутливого хіта (No One Knows Me) Like The Piano, лауреат Mercury Prize 2017 року та людина, від якої чекають нових пісень, попри мовчання протягом шести років.

Чому варто послухати: «Моє друге імʼя, імʼя мого діда, моя наступна глава в музиці й мій новий альбом», – коротко описує концепцію нового релізу Lahai сам музикант. Якщо дебютний реліз Process був про втрату батька й самотність, то другий – про батьківство й переживання за майбутнє 2-річної доньки, розповів Самфа Vulture.

Реліз: 20 жовтня

The Rolling Stones: Hackney Diamonds

The Rolling Stones – Sweet Sound Of Heaven (feat. Lady Gaga, Stevie Wonder)

Хто це: Можливо, найвеличніший рок-н-рол-гурт за всю історію Англії (або принаймні Лондона), який не потребує представлення.

Чому варто послухати: Перший альбом The Rolling Stones за останні 18 років і 31-й загалом. До вже зіркового складу на кілька треків доєднаються Елтон Джон, Пол Маккартні й Леді Гага. Hackney Diamonds варто послухати хоча би для того, щоби дізнатися, як Мік Джаггер співає у 80 років (спойлер: нівроку).

Альбом уперше анонсували через газету Hackney Gazette, де розмістили рекламу релізу з референсами на деякі треки Rolling Stones і культове лого у вигляді язика. 

Реліз: 20 жовтня

Bombay Bicycle Club: My Big Day

Bombay Bicycle Club – My Big Day

Хто це: Інді-поп гурт із Лондона, який змішує фолк, електроніку й інді-рок із моменту заснування у 2005 році. Гурт розпався у 2016-му, але відродився вже за три роки й випустив повноформатник Everything Else Has Gone Wrong.

Чому варто послухати: До головного синглу My Big Day вже вийшов кліп, де фронтмен гурту Джек Стедман пародіює журналіста телевізійних новин. Сам трек – про насолоду від життя, навіть якщо це загрожує занедбанням певних обовʼязків. 

До створення альбому долучилися Деймон Албарн (Blur, Gorillaz) і Нілефер Ненья. Чи стане вихід My Big Day дійсно великим днем для Bombay Bicycle Club? Дізнаємось 20 жовтня.

Реліз: 20 жовтня

Sleaford Mods: More UK Grim

Sleaford Mods – Big Pharma

Хто це: Автори фрази «the smell of piss is so strong, it’s smells like decent bacon», вони ж – британський панк-гурт із Ноттінгема з гітарним минулим, який тепер читає реп під щільний бас і машинні біти.

Чому варто послухати: Цей альбом на шість треків стане продовженням релізу UK Grim, який вийшов нещодавно, у березні 2023 року. Перший сингл Big Pharma відразу констатує: це буде такий же абсурдистський і провокаційний реліз, як і попередні.

Реліз: 20 жовтня

Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version)

Taylor Swift – Wildest Dreams (Taylor’s Version)

Хто це: Американська попзірка, популярності якої, здавалося би, уже нікуди рости. Утім, Тейлор Свіфт досі на пʼєдесталі американської сцени – і таке відчуття, що буде не один десяток років. Одинадцять статуеток «Ґреммі» не дадуть збрехати.

Чому варто послухати: Тейлор Свіфт уже перезаписала власні релізи Red і Speak Now, тепер прийшла черга альбому 1989. Якщо для Тейлор це морока, потрібна для того, щоби владнати справи з лейблом Republic Records, то для її фанатів – можливість почути переспіви вже культових треків. З 27 жовтня, наприклад, чекаємо на Blank Space та Bad Blood у новому звучанні.

Реліз: 27 жовтня

King Gizzard & The Lizard Wizard: The Silver Cord


King Gizzard & Lizard Wizard – Silver Cord/Theia (реліз відео о 15:00)

Хто це: King Gizzard & The Lizard Wizard з упевненістю можна назвати найпліднішим гуртом сучасності: австралійський рок-секстет, який випустив 24 альбоми за 12 років існування. Утім, їхня творчість не зводиться до простого штампування релізів – щоразу вони випускають солідні повноформатники в різних жанрах: від есід-року до треш-металу.

Чому варто послухати: Гурт знову випускає в один рік два концептуально різні релізи, граючись із концепцією інь-янь, розповідає гітарист Джої Вокер виданню Spin. Після важкого гітарного PetroDragonic Apocalypse, який вийшов у червні, команда, найімовірніше, повертається до електронного звучання у стилі Kraftwerk. Silver Cord вийде у двох варіацій: причесаній на сім треків і довшій, «режисерській», пише NME.

Реліз: 27 жовтня

Nicki Minaj: Pink Friday 2

Nicki Minaj – Last Time I Say You

 

Хто це: «Королева репу» та майстриня альтер его в хіп-хопі.

Чому варто послухати: Pink Friday 2 – це сиквел дебютного альбому, який вийде через 13 років після першого Pink Friday. Співачка каже, що це буде «найкращий реліз останніх років».

Реліз: 17 листопада