The Village Україна розповідає про головні альбоми літа, які ми могли пропустити.

Foo Fighters: But Here We Are

Foo Fighters – The Teacher

Хто це: Американський рок-гурт, заснований у 1994 році колишнім учасником гурту Nirvana Дейвом Гролом, ледь не одразу після суїциду Курта Кобейна. А ви знали, що «foo fighter» – це термін, який використовувався пілотами в Другій світовій війні для опису загадкових і невпізнаних об'єктів? 

Чому варто послухати: Торік помер Тейлор Гокінз – улюблений барабанщик Грола, а через кілька місяців із життя пішла 84-річна мама виконавця – Вірджинія. Так, But Here We Are альбом про смерть, тугу та пошуки духовного визволення, який не прагне бути модним та актуальним, зберігаючи характерну естетику у звучанні та пронизливість у ліриці. Це щира 10-трекова рефлексія на трагічні події в житті дорослого чоловіка. 

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 2 червня

 

Queens of the Stone Age: In Times New Roman

Queens Of The Stone Age – Negative Space

Хто це: Мастодонти американського стонер-року, які невпинно еволюціонують у звучанні упродовж усієї кар'єри – від гірких інтроспекцій до енергійних рок-гімнів.

Чому варто послухати: Pitchfork називають Negative Space найагресивнішим і найважчим альбомом гурту за багато років, у якому вони відновлюють впізнавану «блюзову примітивність» у звучанні. Майже 50 хвилин важкого (у звучанні) й іронічного (у ліриці) самоаналізу.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 16 червня

 

Sigur Ros: Atta

Sigur Ros – Mor

Хто це: Ісландців Sigur Ros можна вважати одними з визначальних фігур у світі експериментальної й атмосферної музики. Вокаліст гурту Йонсі Бірґіссон виконує свої щемкі балади як рідною ісландською й англійською мовами, так і вигаданою мовою Hopelandic.

Чому варто послухати: Atta без перебільшення «вростає» у вуха свого слухача завдяки якісному мастерингу та прекрасному вокалу Бірґіссона, який працював над альбомом із режисером Йоханом Ренком, найбільш відомим своєю роботою над мінісеріалом «Чорнобиль». Це не ембієнт і не класика, а ніщо інше, як якісний глибокий мінімал, у якому Йонсі в лейтмотиві ретельно оцінив майбутній екологічний апокаліпсис планети як неминучий.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 16 червня

 

Ben Howard: Is It?

Ben Howard – Life In The Time

Хто це: Британський співак, сонграйтер і гітарист, вирощений на Simon & Garfunkel і Нілові Янгу, який виконує емоційні ліричні балади, просякнуті метазмістами про боротьбу з вовками, овес у воді та беззмістовні стосунки. Лауреат Mercury Prize зі своїм подвійним платиновим дебютом Every Kingdom у 2011 році. Через два роки Говард став найкращим британським виконавцем на Brits Awards.

Чому варто послухати: Is It? далекий від тих щирих фолк-сповідей, із яким виконавець починав кар’єру. Торік 35-річний Говард пережив два мікроінсульти – і саме рефлексія на ці події та переусвідомлення життя опісля вилилась у новий реліз. Це не похмурі розповіді про передсмертний досвід, а, навпаки, компіляція філософських розмірковувань про крихкість життя. «Я вважаю просто неймовірним, що одна невелика аномалія, маленька клітинка у вашому мозку, може зруйнувати людину, яку ви створювали стільки років», – ділиться Бен Говард.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 16 червня

 

Portugal. The Man: Chris Black Changed My Life

Portugal. The Man: Chris Black Changed My Life (Full Album on Vinyl)

Хто це: Саме ці альтернативні інді-рокери з Аляски у 2017-му подарували нам хітовий фанк-приспів «Ooh woo, I'm a rebel just for kicks, now, I been feeling it since 1966, now» із композицією Feel It Still, яку неможливо просто так узяти та стерти з памʼяті, не почавши підспівувати.

Чому варто послухати: Альбом присвячений пам'яті друга гурту Кріса Блека, який трагічно загинув у 2019 році. Колективу знадобилось шість років перерви з моменту останнього релізу Woodstock, щоби створити цей чудово структурований і багатожанровий 35-хвилинний реліз.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 23 червня

 

«Ницо Потворно»: «А може це я?»

Ницо Потворно – Йайа звик

Хто це: Чи не єдиний у світі репер, який працює лором.

Чому варто послухати: В інтервʼю The Village Україна Сергій Гусак [справжнє імʼя Ницо Потворно] розповів, що взяв відпустку в лікарні, щоб випустити цей альбом. Гусак не характеризує роботу як пісенний альбом, порівнюючи його зі стендапом: «Подивився, посміявся, виніс (або не виніс) для себе якийсь урок і все. [...] Першою почула альбом Марла, наша собака. Їй ніби сподобалось», – розповідав виконавець. «А може це я?» – це подекуди брудні щирі рефлексії на досвід роботи у швидкій, звикання до війни та набридливу сусідку Наташу.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 14 липня

 

Onuka: Room

Onuka – Peremoha

Хто це: «Я. Дихати. Хотіти». Мати. Памʼятати. Кожен.

Чому варто послухати: Фронтвумен гурту Ната Жижченко в інтерв'ю «Суспільному» схарактеризувала реліз як «музичний щоденник воєнного року» та всього того, що з нею та її чоловіком Євгеном Філатовим відбулося, як із родиною, так і з нами усіма як українцями за час повномасштабної війни. Room створювали в Чернігові у творчій майстерні дідуся Нати.

Де послухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 21 липня

 

Blur: The Ballad of Darren

Blur – Barbaric (Live)

Хто це: Автори хіта кінця 1990-х – «Song 2», під який свого часу не «ву-ху-кав», пародіюючи вокаліста Деймона Албарна, хіба що лінивий.

Чому варто послухати: Це альбом про кризи середнього віку від досвідченого музиканта середнього віку. Pitchfork пише, що Албарн на цьому релізі грає роль такого собі «сповідника з розбитим серцем», водночас треки ретельно відшліфовані й такі, що викликають відчуття «чогось більш реального за просто страждання». 

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 21 липня

 

Jungle: Volcano

Jungle – Back On 74

Хто це: Британське електро-соул дуо (яке розширюється до септету на концертах), яке грає якісний неофанк із майстерним додаванням до нього природних шумів, етномотивів і неочікуваних басів.

Чому варто послухати: NME визначає четвертий альбом Jungle як роботу, з якою ви маєте відчуття, що гурт нарешті досяг свого звучання. Дуже «літній» реліз із переплетінням жанрів і звуків, який не треба намагатися розкуштувати, щоб зрозуміти, адже достатньо просто його відчути. 

Де послухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 11 серпня

 

Hozier: Unreal Unearth 

Hozier – Eat Your Young

ХТО ЦЕ: Той, хто свого часу «відвів до церкви» навіть найзатятіших атеїстів альтернативного блюзу. З початком повномасштабного вторгнення Hozier підтримує Україну. Зокрема, він фінансово підтримує кампанію Stand Up For Ukraine.

Чому варто послухати: «Поки найсильнішим» називають третій альбом виконавця Rolling Stone. Так, у 16-трековій роботі артист проходить довгий шлях від пекла до смакування екстазі. У кліпі на один із синглів альбому «Eat Your Young» знялась українська акторка Іванна Сахно.

Де послухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 11 серпня