Фільм «Дюна: Частина друга» виходить в український прокат 29 лютого. Головний редактор The Village Україна Ярослав Друзюк переглянув фільм до прем’єри й долучився до віртуальної пресконференції за участю виконавців головних ролей і режисера Дені Вільньова, щоб розповісти, чому не можна пропускати перший блокбастер року (й один із найкращих екшн-фільмів в історії). 

You can also read this piece in English

 Фото: Kinomania Film Distribution

Трейлер фільму  «Дюна: Частина друга»

 

Що таке «Дюна»

«Дюна» – це екранізація однойменної серії романів Френка Герберта. Герберт випустив оригінальний роман у 1965 році, ще п’ять сиквелів побачили світ у 1970-х і 1980-х, тому загалом серія є дитям епохи Холодної війни. Окрім поєднання наукової-фантастики, феодального ладу й релігії, Герберт знаходить місце й для питань геополітичних сфер впливу і ядерної зброї, але найбільше його все ж цікавлять теми ролі лідера, прагнення влади й комплексу месії. 

Максимально близько до тексту адаптувати «Дюну» намагався режисер Девід Лінч у фільмі 1984 року (із зіркою «Твін Пікса» Кайлом Маклакленом у головній ролі), але фільм не здобув ані схвалення кінокритиків, ані комерційного успіху. У 2021 році нову версію кіноадаптації «Дюни» випустив режисер Дені Вільньов, який уже довів, що вміє переосмислювати класику наукової фантастики з «Той, що біжить по лезу 2049», і зняв фільми «Пожежі», «В’язні» й «Прибуття». «Дюна» Вільньова отримала схвальні відгуки критиків (83% в агрегаторі Rotten Tomatoes) і шість нагород «Оскар». Якщо фільм і критикували, то за те, що він є незакінченою історією: режисер тільки знайомив глядачів з Арракісом, а головну дію залишав на наступні стрічки.

 Канадський режисер Дені Вільньов також зняв стрічку «Сікаріо» з Бенісіо Дель Торо, Джошем Броліном та Емілі Блант.

Фото: Вільньов на зніманнях першого фільму «Дюна»

 

«Я насправді й не залишав Арракіс,розповідає Дені Вільньов на віртуальній пресконференції, на якій був присутній представник The Village Україна. – Щойно ми закінчили перший фільм, то одразу почали препродакшн цього. Адже насправді це не сиквел, а друга частина історії, тож ми хотіли показати її світові якомога швидше». «Перший фільм для мене був більш задумливим, – продовжує триразовий номінант на «Оскар» Вільньов. – Фактично ми стежили за підлітком, який стає жертвою обставин: Пол Атрід разом із матірʼю намагався вижити, а ми спостерігали за їхньою траєкторією руху. Другий фільм я хотів зробити більш жорстоким, більш м’язистим. І я точно хотів зробити емоційнішу стрічку».

 

 

Його доповнює Джош Бролін, виконавець ролі Ґерні Галлека: «Дені розповідав, що в «Дюні» ми стежимо за емоційною траєкторією [Пола]. Це історія про хлопця, у якого немає стелі, він не обмежений у своїх можливостях. Але я щойно зрозумів, що насправді ми всі стежимо за шляхом самого Дені – від «Пожеж» до цього фільму. Тож очевидно, що це також і про траєкторію Дені Вільньова». Бролін відомий не лише роллю Таноса в кіновсесвіті Marvel, а й почуттям гумору, і жартома він обігрує найкращий комплімент Вільньову: після другої «Дюни» про канадця дійсно можна говорити як про режисера з необмеженим потенціалом. Власне, коли йдеться про категорію фільмів, коли авторський стиль вдається поєднати із форматом і масовим потенціалом блокбастера, після другої «Дюни» про Вільньова можна говорити на одному рівні з Крістофером Ноланом («Оппенгеймер», «Темний лицар», «Дюнкерк») і Джеймсом Кемероном («Термінатор», «Титанік», «Аватар»). 

Перші відгуки на «Дюну: Частину другу» називають сиквел «тріумфом», «феноменальним успіхом» й «одним із найкращих науково-фантастичних фільмів в історії». Той же Нолан порівнює сиквел із п’ятим епізодом «Зоряних війн», який вважається найкращим (і водночас найтемнішим) у серії. Ще один комплімент через порівняння: екшн-сцени другої «Дюни» називають найбільш видовищними від часу «Володаря перснів» Пітера Джексона. 

  

 

Як Тімоті Шаламе осідлав величезного піщаного черв’яка

Одним із хайлайтів другої «Дюни» є екшн-сцена, у якій головний герой осідлає піщаного черв’яка – величезного монстра Шай-Хулуда, який володарює пустелями Арракіса і є одним із символів усієї саги. «Це найскладніша сцена, яку я знімав у кар’єрі, причому з великим відставанням», – розповідає про цей епізод Дені Вільньов. Погоджується з ним виконавець головної ролі Тімоті Шаламе: «Це точно найскладніше, що я робив як актор. На реалізацію сцени пішло три місяці, для неї ми зібрали окрему команду».

 

 Піщані черв’яки в кадрі з фільму «Дюна: Частина друга»

«Це результат великої командної роботи, який потребував багато зусиль і часу, ціла група людей витратила місяці роботи на дослідження, дизайн і знімання,  – продовжує розповідь Вільньов. – Я не хотів іти на жодні компроміси з цією сценою, я хотів передати це специфічне відчуття швидкості й небезпеки, вона мала здаватися дуже ризикованою. Водночас я хотів зробити так, щоб навіть моя мама, коли переглядала фільм, повірила, що Пол дійсно осідлав піщаного черв’яка». Режисер і співавтор сценарію пояснює, що в книжках Френк Герберт не вдається в деталі, як саме Атрід підкорив чудовисько, тож створювати цю техніку довелося творчій групі: «Ми знаємо, що черв’яка приваблює ритмічний звук, тож я повинен був придумати, як саме Пол це використає. Звісно, першого разу він робить це неідеально, але так і мало бути». 

Трейлер фільму «Дюна: Частина друга», у якому частково показують сцену з пісочним черв’яком

«Ти використав слово «швидкість», і це якраз воно, – звертається до Вільньова Шаламе. – Якимось чином тобі вдалося передати саме це відчуття, удалося зробити цю сцену максимально реалістичною. Як каже Дені, не треба забагато розповідати про те, що відбувається на нашій кухні, але скажу так: на зніманнях було багато піску, який летів мені прямо в лице, і величезна платформа, індустріальних масштабів. Словом, це був настільки ж жорстокий досвід, як урешті ця сцена й має вигляд у фільмі». Виконавець головної ролі додає, що працював над розробленням цієї сцени з фахівцем із трюків Роджером Юанем, який також отримав повноцінну роль у фільмі. 

«У цьому проєкті ми працювали з найкращою у світі командою, і вона зробила все для того, щоб ми відчували цей світ, як максимально реалістичний, – продовжує Вільньов. – Мене надихає передусім реальність, адже я прийшов в ігрове кіно з документалістики. Я не міг би зробити [«Дюну»] у віртуальній реальності. Я люблю знімати кіно в умовах, які максимально наближені до реальності. І, гадаю, це допомагало акторам на майданчику: якщо ти буквально можеш помацати світ навколо себе, ти можеш зосередитися на внутрішніх інстинктах».

— У цьому проєкті ми працювали з найкращою у світі командою, і вона зробила все для того, щоб ми відчували цей світ, як максимально реалістичний

 

 

Де ми зустрічаємо героїв у «Дюні 2»

Головним героєм «Дюни» є Пол Атрід, родина якого отримує у володіння від імператора піщану планету Арракіс. У першому фільмі спадкоємець роду Атрідів у виконанні Тімоті Шаламе проходить шлях від підлітка до лідера, у «Дюна: Частина друга» на нього чекають ще більші виклики. «У першій стрічці ми вперше бачимо Пола як привілейованого молодого чоловіка, він син герцога й буквально живе в замку, – розповідає Шаламе на віртуальній пресконференції. – [Пол Атрід] переживає особисту трагедію, але завдяки цьому йому вдається рости. У другому фільмі ми бачимо, як він стає чоловіком, яким йому було суджено стати. Власне, йому було суджено ним стати, але певною мірою він не хоче ним ставати. Для цього йому треба буде подолати страх – перед коханням, перед тим, як знайти своє місце». 

 

Тімоті Шаламе у фільмі «Дюна: Частина друга»

 

Джош Бролін у першій «Дюні» виконував роль учителя Пола Атріда, але в сиквелі вони багато в чому міняються ролями. «У першій частині Ґерні допомагав Полу вижити, він учив його стійкості й кмітливості. Ґерні відчуває, що він втратив Пола, тож у нього виникає неймовірне відчуття розчарування й люті, але, коли він возз’єднується з ним, у Ґерні знову спалахує це світло. Він не просто стежить за тим, як росте й дорослішає Пол, він перевершує все, що на що здатен Ґерні». 

 

 

Джош Бролін у фільмі «Дюна: Частина друга»

 

Бролін додає, що схожі відчуття він сам переживав у стосунках із Шаламе: «Певним чином я відчув це з Тімоті. Я теж стежив за траєкторією молодого чоловіка, якому [під час знімань першої стрічки] було 23 роки, а тепер скільки?» «43!» – жартома відповідає Шаламе, якому насправді на момент знімань першої «Дюни» було 24 роки, а зараз – 28. 

 

Тімоті Шаламе й Зендея у фільмі «Дюна: Частина друга»

 

З іншої позиції до другої стрічки підходить Зендея, яка виконує в «Дюні» роль Чані – уродженки Арракіса з народу фременів, яка спочатку обережно ставиться до Атріда, але зрештою починає з ним стосунки. «Я люблю її, – розповідає Зендея, яка виграла дві «Еммі» за роль у серіалі «Ейфорія». – У Чані всередині справжній вогонь, вона дуже пристрасна особистість. Сила може проявлятися в різному, і в неї вона проявляється передусім через її серце. У всьому, що робить, вона керується тим, що їй каже серце». Водночас Чані є досить закритою людиною, додає Зендея: «Їй дуже важко уявити, що вона зможе комусь відкритися. Тож, коли вона все-таки впускає когось у своє життя, у свій світ, це для неї має велике значення. Це більша відповідальність, тому що ми знаємо, наскільки важко їй відкриватися».

Коли ж одноплемінники Чані фремени починають сприймати Пола як лідера, вона має свій погляд: «Вона не вірить в Пола так само, як усі інші, – пояснює Зендея. – Вона вірить у Пола як людину, яку вона зустріла. Не в месію чи пророцтво, вона вірить у нього як у людину».

 

Ребекка Фергюсон у фільмі «Дюна: Частина друга»

 

Схожі складні відчуття переживає в другому фільмі й леді Джессіка Атрід, матір Пола Атріда, роль якої виконує Ребекка Фергюсон. Зірка серії «Місія неможлива» також надає перевагу говорити про свою персонажку в контексті віри: «Я люблю цю роль, тому що Джессіка має сильну віру. Думаю, у цьому випадку можна використати термін фундаменталізм, хоч іноді ми його й боїмося, тому що він переносить віру в площину, коли вона може зашкодити іншим людям, чи не так? [Джессіка] вірить у те, що вона створила, настільки, що відчуває, ніби ніщо не може стати їй на заваді». Шведська акторка робить коротку паузу й додає: «Чи дійсно вона вірить у те, про що говорить? Я не знаю. Але для мене вже це є цікавим».

Якщо герої Тімоті Шаламе, Зендеї, Джоша Броліна й Ребекки Фергюсон з’являлися ще в першому фільмі, то в сиквелі до них приєднаються Леа Сейду, Флоренс П’ю й Остін Батлер. Зірка фільму «Елвіс» і номінант на «Оскар» Остін Батлер виконує роль Фейд-Раута – одного зі спадкоємців роду Харконеннів, кровних ворогів Атрідів, якому владу передає барон Владімір Харконнен у виконанні Стеллана Скарсгорда.

 

Остін Батлер у фільмі «Дюна: Частина друга»

 

«Можна сказати, що я досліджував тіні, – розповідає про цю роль Батлер, який уперше засвітився в «Одного разу в Голлівуді» Квентіна Тарантіно, а нещодавно виконав роль у серіалі «Володарі неба». – Це роль, яка дуже відрізняється від усього, що я робив раніше. Тому використав її для того, щоб дослідити мої тіні, дослідити пітьму. Тут багато простору для гри, бо це разюче відрізняється від того, яким я є, і речей, які я собі дозволяю в повсякденному житті». У персонажі, якого в оригінальній екранізації «Дюни» Девіда Лінча грав музикант Стінг, Батлер також побачив надзвичайну силу: «Це дає багато сил, коли ти граєш такого персонажа: він прораховує все на вісім кроків уперед, у нього є надзвичайно потужна візія того, у що він вірить. Тому грати цього героя було весело, навіть якщо він не найвеселіша людина для свого оточення».

 

Остін Батлер і Леа Сейду в кадрі з фільму «Дюна: Частина друга»

 

Основну сцену в другій «Дюні» Батлер відігрує з Леа Сейду, яка виконує роль однієї з сестер матріархального ордену Бене Джессерит, – леді Марго. «Вона ніби таємна агентка, яка перебуває на завданні, – розповідає про свою героїню зірка фільмів «Життя Адель», «007: Не час помирати» й «Французький вісник». – Для мене вона досі є загадкою, про неї ще багато невідомо. Сподіваюся, що ми ще дізнаємося про неї більше». 

 

Флоренс П’ю у фільмі «Дюна: Частина друга»

 

Також приєднується до зіркового акторського складу «Дюни» в сиквелі Флоренс П’ю, яка отримала номінацію на «Оскар» за «Маленькі жінки» Ґрети Ґервіґ, а торік також зіграла важливу роль в «Оппенгеймері» Крістофера Нолана. П’ю грає доньку імператора принцесу Ірулан, яка є однією з найважливіших персонажів усесвіту «Дюни». «Я ще ніколи не грала таких героїнь, – розповідає П’ю. – Зазвичай мене приваблюють інші персонажки: гучні, нестримні, які не бояться ділитися своїми думками. Ця героїня для мене щось нове. Вона настільки ж сильна, але діє зовсім інакше». П’ю має на увазі, що Ірулан не потрібно зайвих слів, щоби показати владу: «У цьому всесвіті завжди багато галасу, багато люті й пристрасті. Мені було цікаво показати інший бік цього, адже найвпливовіші люди у світі зазвичай найбільш спокійні й зважені. Мені було дуже цікаво погратися з цим». 

Це 20 головних фільмів 2024 року

«Дені [Вільньов] створив для нас середовище, у якому ми відчували, що всі наші ідеї будуть почуті й оцінені, – додає Зендея. – Гадаю, саме це дозволяє всій команді виконувати найкращу роботу. Тому на екрані ви бачите любов кожного з нас. Це любов, яку ми вкладали в те, що робимо, і, сподіваюся, це буде помітно у фільмі. Це дуже особливе середовище й дуже особлива робота кожного департаменту [творчої групи]».