Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів KISFF цьогоріч відбудеться вже вдванадцяте. З 16 до 22 листопада можна буде переглянути 28 тематичних програм і 50 кінопоказів, присвячених українській ідентичності, історичній пам’яті та досвіду, проблемам рівності й майбутньому технологій на основі штучного інтелекту, розповідають організатори. Серед іншого – короткі метри Девіда Лінча та найцікавіші роботи українських режисерів. Редакція The Village Україна розповідає головне про 12-й KISFF.

Які фільми чекаємо

Особлива частина програми – ретроспектива експериментального та моторошного короткого метру Девіда Лінча. Творець серіалу «Твін Пікс» і режисер фільмів «Малголланд Драйв» і «Блакитний оксамит» підготував добірку з чотирьох короткометражних стрічок, прем’єра яких відбулася з 1967 до 1973 року. «[Ці] короткі метри, зняті на курсі [у Пенсильванській академії], досі залишаються ключовим знайомством із творчістю режисера», – розповідають організатори KISFF.

Це 23 найкращі українські фільми 2023 року

В українському конкурсі KISFF, зокрема, покажуть короткометражну роботу Анастасії Солоневич і Даміана Коцура «Як це було» про усвідомлення досвіду війни українськими біженцями та біженками, прем’єра якої відбулася на цьогорічному Каннському фестивалі, а також анімаційний фільм «Маріуполь. Сто ночей» Софії Мельник, натхнений історією 4-річної дівчинки, яка пережила облогу «Азовсталі» російськими військами. 

   

Український конкурс 1

  • «Як це було» – про дівчину, яка вирішує повернутися з Берліна до Києва під час війни (режисери Анастасія Солоневич і Даміан Коцур);
  • «Войси з Бахмута» – репортажі з Бахмута у 2022 році від закордонної журналістки (режисер Ігор Бабаєв);
  • «Три вікна на південний захід» – спогади жінки про рідний дім у Києві (режисерка Марія Пономарьова);
  • «Весна» – експериментальний фільм, створений зі звуків радянського телевізора «Весна», який виробляли в Україні (режисер Микита Лиськов);
  • «Анкета» – архівний фільм про українську молодь (режисерка Наталія Ільчук).

 

Український конкурс 2

  • «Маріуполь. Сто ночей» – анімація про повернення в український Маріуполь (режисерка Софія Мельник);
  • «Чорнобиль 22» – фільм про захоплення російськими військами Чорнобильської АЕС і те, як ЧАЕС допомогла ЗСУ в битві за Київ (режисер Олексій Радинський);
  • «Мандрівник» – історія про прогулянку Карпатами від режисерів «Зарваниця» (режисери Ярема Малащук, Роман Хімей);
  • «Щоразу затинаюся від звістки з Києва» – телеміст Київ-Брюссель під час великої війни (режисерка Дарина Мамайсур);
  • «Алоє, фікус, авокадо і 6 драцен» – стрічка про спогади про дім під час великої війни (режисерка Марта Смеречинська);
  • «Прокидатися у тиші» – українсько-німецький фільм про колишню казарму Вермахту, у якій тепер приймають біженок з України (режисери Міла Жлуктенко, Даніель Асаді Фаезі).

 

У команді KISFF звертають увагу на блок локального кіно з різних куточків України, зокрема це історії про Київ, Крим, Херсон та інші регіони. Цю секцію розробили у співпраці з Українським домом, вона присвячена ідеї плюралістичної української ідентичності. У кримській частині програми представлять три короткометражні стрічки режисера фільму «Додому» Нарімана Алієва, а за програму про Київ у 1990-х і 2000-х відповідають куратори «Довженко-Центру» Станіслав Битюцький та Альона Пензій.   

Також представлять добірку «Сексуальність має значення» та фільми-переможці Teddy Award Берлінського кінофестивалю. 

Уся програма та розклад показів – за посиланням

Абонементи та квитки – за лінком.

Як обирали фільми 

Гасло цьогорічного Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів – Human after all («Врешті-решт, людина»). «Ця ідея виникла в команди фестивалю після тривалих роздумів про широкий спектр емоцій і переживань, які всі українці й українки зараз відчувають на собі. У сьогоденні, де змішались сміливість і страх, свобода й несправедливість, життя й смерть, усі ми вразливі. Нам боляче втрачати та сумно прощатись, але ми кохаємо до нестями та цінуємо кожну мить щастя», – пояснюють організатори фестивалю.

«Окрім показів, на глядачів і глядачок чекає насичений блок освітніх подій із дискусіями й воркшопами за участю українських і європейських експертів про роботу кіноіндустрії та пошук можливостей, про кіно та ШІ-технології. Окрема панель буде присвячена соціально важливими обговореннями, які стосуються гендерно чутливої мови та інклюзивної комунікації», – додають у команді. 

Де дивитися: фестивальні майданчики та онлайн

Основні локації KISFF-2023 – кінотеатри «Жовтень», Kino42 та «Український дім». Більшість програм фестивалю також будуть доступні для перегляду в онлайн-кінотеатрі «Титр» на території України, Польщі, Чехії, Німеччини, Латвії, Литви та Естонії.

Після завершення KISFF у Києві планують провести мініфестивалі зі скороченою програмою в Чернігові, Харкові, Одесі та Сумах. 

Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів відбувається за підтримки організації Movies that Matter і фінансується коштом урядів Канади, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Великої Британії та США. 

Обкладинка: KISFF