«Тривала втеча» – це українсько-італійський фільм, який повністю зняли в Україні у 2021 році до повномасштабного вторгнення Росії. Співпродюсером проєкту став український продакшн Fresh Production Group. Головний редактор The Village Україна Ярослав Друзюк розпитав про це керівника FPG та продюсера проєкту Олега Щербину.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Що це за фільм

«Тривала втеча» (Jailbird) – це новий фільм італійського режисера та сценариста Андреа Маньяні, знятий у копродукції України й Італії. Світова і європейська прем’єри стрічки відбулися на кінофестивалях у Таллінні й Торіно відповідно, українська прем’єра пройде на кінофестивалі «Миколайчук Open», який почнеться 15 червня в Чернівцях.

У 2017 році Маньяні знімав частину фільму «Ізі» в Україні, але «Тривала втеча» стала прецедентом для копродукції України й Італії, оскільки картину повністю зняли в Києві й області. «Це було свідоме рішення, тому що в нас уже був досвід знімань в Україні [з «Ізі»], до того ж це була сильна команда, готова до всіх викликів», – розповідає Олег Щербина із Fresh Production Group, який раніше також був продюсером фільмів «Толока», «Малевич» і «Будинок «Слово».

Трейлер фільму «Тривала втеча»

«Ми познайомилися з Андреа Маньяні та [продюсеркою] К’ярою Барбо ще понад років десять тому, на сценарному воркшопі в Греції, – згадує Щербина. – До проєкту «Ізі» ми долучилися на ранньому етапі, коли [замість України] там у сценарії ще була Сербія. Тобто ми дружимо вже багато років, ідея зняти нову стрічку в Україні здавалася органічною, не було жодних запитань з приводу партнерства». Додає, що Маньяні і його творчі партнери неодноразово бували в Україні й добре знають Київ.


Як стрічку знімали в Києві

Головний герой фільму «Тривала втеча» Джасінто народився у в’язниці. Він є сином двох ув’язнених людей, тому звик жити за ґратами. Та найцікавіше починається, коли він ухвалює рішення почати працювати у в’язниці наглядачем. «Це перший шар історії – події у в’язниці, – пояснює продюсер Олег Щербина. – А далі, як завжди в Андреа [Маньяні], є багато алегоричності. Власне образ в’язниці – це передусім про усвідомлення того, що кожен із нас народжується в такій собі в’язниці. Ми не можемо змінити обставини свого народження: сім’ю, місто, країну, час тощо. І для того, щоб стати самим собою, нам треба втекти з цієї в’язниці».

У фільмі використали низку київських локацій, зокрема пішохідний міст на Труханів острів, також знімали біля Київської ГЕС. Щербина уточнює, що більшість сцен знімали на спеціально побудованих об’єктах як в інтер’єрах, так і в екстер’єрах. Наприклад, для знімань під Києвом звели павільйон із червоною в’язницею, включно із камерами й коридорами. «Ідея полягала в тому, щоб в’язниця не була схожа на жодну конкретну італійську чи українську в’язницю. Тобто це мали бути [декорації] в’язниці, але не надто натуралістичні», – розповідає Щербина.

Як і за виконання більшості функцій у знімальній групі, за декорації «Тривалої втечі» відповідав український фахівець – художник-постановник Олександр Батєнєв, у портфоліо якого також є фільми «Віддана» й «Моя бабуся Фанні Каплан». Оператором-постановником став Ярослав Пілунський, який має досвід співпраці з творчою групою Babylon’13, а після 24 лютого приєднався до Збройних сил України. «Загалом творча група була українською. [Андреа] давно працює з нами, тому розуміє рівень продакшену й кадрів, – розповідає Щербина. Додає жартома: «Допомагає, що італійці говорять англійською з таким же акцентом, як і ми».

Головну роль у «Тривалій втечі» виконав італійський актор Адріано Тардіоло, але в кількох сценах головного героя в юності зіграв український актор Максим Костюнін. «Важко прогнозувати кар’єру акторів, але це дійсно великий талант, він дуже пластичний і працездатний актор», – коментує продюсер Щербина. Також у важливій ролі знялася українська акторка Ніна Набока («Спіймати Кайдаша»).


«Тривала втеча» як зліпок епохи

Знімальний процес стрічки відбувався влітку 2021 року. Fresh Production Group реалізував проєкт спільно з італійськими студіями Pilgrim Film і Bartleby Film, підтримали фільм Державне агентство України з питань кіно, міністерство культури Італії і європейський фонд Eurimages. На українській прем'єрі на «Миколайчук Open» стрічку представлять режисер Андреа Маньяні, акторка Ніна Набока та продюсери Олег Щербина й Юлія Чернявська. Також прем'єру відвідає директор Італійського інституту культури в Україні Едоардо Крізафуллі. 

Зйомки великого міжнародного кінопроєкту в Україні – зараз історія зі зніманням «Тривалої втечі» здається зліпком епохи до 24 лютого й повномасштабного вторгнення РФ, коли Україна активно співпрацювала із закордонними продакшенами у сфері кіно й реклами, а реалізувати копродукційні проєкти була змога за підтримки Держкіно. «Зараз зрозуміло одне: як було раніше, уже не буде», – констатує Олег Щербина із Fresh Production Group.

Утім, Щербина радий, що українську прем’єру «Тривалої втечі» на кінофестивалі «Миколайчук Open» зможе відвідати творча група й режисер Андреа Маньяні. «На жаль, не зможе приїхати Пілунський [який зараз перебуває в ЗСУ], у нього тільки нещодавно була відпустка, тому його вже не відпустять», – додає продюсер.

Наразі команда веде перемовини з дистриб’юторами щодо українського прокату, попередньо його планують на кінець 2023 року. «У нас немає завищених очікувань від прокату, це буде обмежений вихід у кінотеатрах на зразок «Жовтня», усе-таки це артхаусна історія. Думаю, що це буде взимку», – каже Щербина.

Обкладинка й кадри: Fresh Production Group