The Village Україна розповідає про кінопрем’єри, варті уваги цього місяця

«Атлантида»

Трейлер фільму «Атлантида»

Україна після повернення Донбасу

«Атлантиду» можна назвати головним українським фільмом року. Це історія про Україну 2025 року після перемоги у війні з Росією та повернення Донбасу. Головний герой фільму Сергій – ветеран, який намагається знайти себе після травматичного досвіду війни, втрати найкращого друга й перетворення малої батьківщини на зону стихійного лиха. Знятий фільм у стилі режисера Валентина Васяновича, який уже можна назвати фірмовим: з непрофесійними акторами й довгими планами, у яких хочеться розглядати кожну деталь. Детальніше про творчий метод Васяновича ми розповідали окремо.


Прем’єра: 5 листопада

Режисер: Валентин Васянович («Рівень чорного»)

У ролях: Андрій Римарук, Людмила Білека

«Збирач боргів»

The Tax Collector

Трейлер фільму «Збирач боргів»

Колектор

Давід і Кріпер збирають данину з бізнесів на користь кримінального авторитета. Ризикована робота в найбільш небезпечних районах Лос-Анджелеса – найкращий ігровий майданчик для режисера Девіда Еєра, який зазвичай знімає фільми про війну й поганих хлопців. Щоправда, цього разу без суперзлочинців, як у «Загоні самогубців», і без танкістів, як у «Люті». У головній ролі – ще один поганий хлопець Шайя Лабаф.


Прем’єра: 5 листопада

Режисер: Девід Еєр («Загін самогубців»)

У ролях: Шайя Лабаф («Не займайте Зохана»), Боббі Сото («Наркос: Мексика»)

«Ще по одній»

Druk

Трейлер фільму «Ще по одній»

Напідпитку

Чотири друга вирішують перевірити теорію про те, що люди народжуються з браком алкоголю в крові, домовляючись упродовж дня підтримувати рівень споживання спиртних напоїв. Проблема полягає тільки в тому, що всі четверто працюють учителями. «Ще по одній» – новий фільм Томаса Вінтерберґа, у якому режисер знову працює із зірками «Полювання» Мадсом Міккельсеном і Томасом Бо Ларсеном.


Прем’єра: 12 листопада

Режисер: Томас Вінтерберґ («Полювання»)

У ролях: Мадс Міккельсен («Казино Рояль»), Томас Бо Ларсен («Полювання»)

«Химери»

Freaky

Трейлер фільму «Химери»

Помінятися тілами

Маніяк убиває білявку-старшокласницю, але через таємничий кинджал відбувається ритуал, за яким убивця й жертва міняються тілами. Нову версію «Чумової п’ятниці» в декораціях горора розігрує продюсерська компанія Джейсона Блума, який перезапустив жанр із «Паранормальною активністю» та «Пасткою».


Прем’єра: 12 листопада

Режисер: Крістофер Лендон («Щасливий день смерті»)

У ролях: Вінс Вон («Справжній детектив»), Кетрін Ньютон («Покемон. Детектив Пікачу»)

«Життя попереду»

The Life Ahead

Трейлер фільму «Життя попереду»

Повернення Софі Лорен

«Життя попереду» – перший за десятиріччя фільм живої легенди кіно Софі Лорен. Лауреатка «Оскара» виконує роль мадам Рози, яка починає дбати про 10-річного темношкірого хлопчика. Письменник Ромен Ґарі здобув за оригінальний роман «Життя до нас» Гонкурівську премію ще у 1975 році, але у 2020-му вона повинна резонувати не менше.

Де дивитися: Netflix


Прем’єра: 13 листопада

Режисер: Едоардо Понті

У ролях: Софі Лорен («Дві жінки»)

«Номери»

Трейлер фільму «Номери»

Антиутопія

В антиутопічному світі Номерів жити можна тільки за «Книгою правил», у страху перед жорсткими правилами та правителем Нулем. Олег Сенцов написав оригінальну п’єсу ще 2011 року, кіноадаптацію почали готувати під час незаконного ув’язнення українського режисера в Росії. Сенцов керував знімальним процесом дистаційно через листування, на майданчику за втілення відповідав Ахтем Сеітаблаєв. Прем’єра стрічки відбулася на Берлінському кінофестивалі.


Прем’єра: 19 листопада

Режисер: Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв

У ролях: Віктор Жданов («Спіймати Кайдаша»), Віктор Андрієнко («Той, хто пройшов крізь вогонь»)

«Сільська елегія»

Hillbilly Elegy

Трейлер фільму «Сільська елегія»

Блакитні комірці

Чотири роки тому перемога Дональда Трампа шокувала американських лібералів, ключову роль у виборчій гонці відіграв регіон Середнього Заходу. Штати на зразок Огайо підтримали Трампа, хоча на двох попередніх виборах довірялися кампанії Барака Обами. Мемуари «Сільська елегія» Джеймса Дональда Венса, за визначенням прихильників книги, якщо не пояснювали зміну вподобань виборців провінційних штатів, то надавали контекст. Історію про три покоління родини Венс і складні стосунки між ними для Netflix адаптує головний американський жанровий режисер Том Говард. Для виконавиць головних ролей Ґленн Клоуз та Емі Адамс це спроби нарешті виграти «Оскар» – після семи та шести номінацій відповідно.

Де дивитися: Netflix


Прем’єра: 24 листопада

Режисер: Том Говард («Ігри розуму»)

У ролях: Ґленн Клоуз («Фатальний потяг»), Емі Адамс («Гострі предмети»)

«Земля блакитна, ніби апельсин»

Трейлер фільму «Земля блакитна, ніби апельсин»

Війна в об’єктиві

«Земля блакитна, ніби апельсин» – перший український фільм, який здобув перемогу на головному кінофестивалі незалежного кіно у США «Санденс». Це документальна стрічка про Красногорівку Донецької області, де вже сьомий рік тривають бойові дії. Письменниця Ірина Цілик у режисерському дебюті відстежує знімання фільму про місцеву родину, виходить фільм про фільм.


Прем’єра: 26 листопада

Режисерка: Ірина Цілик

«Афера по-голлівудськи»

The Comeback Trail

Трейлер фільму «Афера по-голлівудськи»

Іноді вони повертаються

Двоє продюсерів на старості літ беруть гроші в борг у мафії. Повернути їх вони хочуть, провернувши схему зі своїм старим клієнтом-актором. «Афера по-голлівудськи» продовжує серію фільмів, у яких великі актори розважаються в жанровому кіно. Цього разу три володарі «Оскара»: Роберт Де Ніро, Морґан Фрімен і Томмі Лі Джонс.


Прем’єра: 26 листопада

Режисер: Джордж Ґалло

У ролях: Роберт Де Ніро («Ірландець»), Морґан Фрімен («Утеча з Шоушенка»), Томмі Лі Джонс («Старим тут не місце»)

«Суперінтелект»

Superintelligence

Дуже штучний інтелект

Керол – звичайна жінка (і звичайна героїня Мелісси Маккарті). Незвичайним стає її життя після того, як із нею починає комунікувати побутова техніка. Виявляється, що вона не божеволіє, а стає учасницею експерименту за участі нового виду штучного інтелекту. За комедію відповідає чоловік Маккарті Бен Фалкоун, з яким вона раніше знімала «Леді-бос» і «Теммі».


Прем’єра: 26 листопада

Режисер: Бен Фалкоун («Леді-бос»)

У ролях: Мелісса Маккарті («Подружки нареченої»), Боббі Каннавале («Повернення додому»), Браян Тайрі Генрі («Атланта»), Джеймс Корден

Обкладинка: «Своє кіно», Netflix