Організатори благодійного українського онлайн-фестивалю інді-ігор Indie Cup оголосили переможців у 2023 році. Найкращою, на думку журі, грою фестивалю став пазл Oberty від соло-розробника Дмитра Дениса, найкращою грою від невеликої команди без видавця визнали бруталістичну пригодницьку Blessed Burden від студії Podoba Interactive, а Hollow Home від команди Twigames про підлітка в оточеному російськими окупантами місті перемогла у двох номінаціях: «Найбільш перспективна гра» й «Вибір критиків». Ми поговорили з командами ігор-переможців Indie Cup, а також запитали в організаторів, що вони думають про найкращі інді-ігри року.

 You can read this piece in English.

У межах фестивалю зібрали 437 тисяч гривень, із них майже 40 тисяч – донейти для платформера Through the Nightmares. Зібрані гроші витратили на дрон DJI Mavic 3T, екіпірування для спецпризначенців на Запорізькому напрямку й чотири зарядні станції EcoFlow Delta Max для механізованого батальйону та батареї управління й артилерійської розвідки 22 ОМБр, у якій служить український інді-розробникСтас Шостак.

«Головний тренд задали ще торік – це тренд на бажання створювати українські проєкти й відмова від усього російського. Тому ми почали казати про розквіт, ренесанс, нову хвилю українських незалежних ігор. Цьогорічні результати фестивалю точно дають зрозуміти – цей тренд надовго», – коментує The Village Україна організатор Indie Cup Степан Прохоренко.

В Indie Cup’23 взяли участь 72 гри, з яких журі конкурсу вибрали 26 номінантів. За кількістю учасників фестиваль наздоганяє показники заходів у Німеччині, Канаді й Великій Британії, а серед журі – експерти із CD Projekt Red («Відьмак»), Remedy Entertainment (Alan Wake), Creative Assembly, Red Beat та інші.

За майже два роки повномасштабної війни в Україні зʼявився прошарок ігор, які намагаються осмислити війну. У 2022 році виходила радше гумористична Putinist Slayer, а у 2023-му на Indie Cup представили три: Hollow Home, Zero Losses і Glory to the Heroes.

«Запит на ігри про Україну або війну насамперед іде від розробників. Після 24 лютого багатьом стало важливо говорити про Україну, знайти себе як представника саме українського мистецтва. Але казати, що повномасштабна війна прямолінійно впливає на смаки аудиторії, на мою думку, не зовсім коректно. Будь-які ігри завжди допомагають переживати складні ситуації. До того ж люди вміють відрізняти російські ракети від Call of Duty», – розповідає організатор Indie Cup.

За цей рік також зріс запит на ігри з українською локалізацією, розповідає Прохоренко. Так, усі учасники Indie Cup уже зробили або планують додати українську версію своїх проєктів. Крім того, українську локалізацію отримали й кілька гучних проєктів з-за кордону, наприклад, Baldur’s Gate 3 – гра року за версії Game Awards 2023, Alan Wake 2, а також Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. Хоч ці локалізації не всім сподобалися, вони однаково є важливими, додає Прохоренко.

«Разом із цим є розуміння, що це був важкий рік для всієї української ігрової індустрії, а 2024 буде ще важчим», – кажуть в Indie Cup.

Hollow Home

Переможець Indie Cup’23 у номінаціях «Найбільш перспективна гра» й «Вибір критиків» розповідає історію підлітка, який намагається вижити під час облоги його рідного міста російськими окупантами.

Це наративна рольова гра, у якій доведеться опанувати навички виживання й кожен ігровий день ухвалювати «важкі рішення», щоб допомогти іншим мешканцям. Hollow Home розповідає історію облоги українського міста. Події гри натхненні історією Маріуполя: «Наш проєкт – це художній твір, не документальний. Ми розповідаємо вигадану історію українського міста, яке окуповують російські війська на початку повномасштабного вторгнення», – коментує The Village Україна засновник Twigames Валерій Міненко.

За його словами, історія Hollow Home дійсно структурно схожа на перебіг подій у Маріуполі після 24 лютого, однак у грі не буде згадок про Маріуполь. «Ми згадували про це в наших комунікаціях. Це один із наших референсів і, на нашу думку, історія, яку важливо розповісти. Однак ми використовуємо досвід не тільки Маріуполя, а й членів нашої команди, особливо досвід перших днів повномасштабного вторгнення», – пояснює Міненко.

Тизер Hollow Home

У грі немає бойової системи, геймплей Hollow Home спирається на діалоги й багатогілкову систему квестових ліній. «Ви не побачите сцен насилля – гра концентрується на наслідках війни, а не на її кривавих подробицях», – ідеться в описі Hollow Home.

Ігровий процес поділений на дні. Гравець має обмежену кількість очок дії, які він може витратити на виконання квестів. Ідея полягає в тому, щоби очки дії були в дефіциті. Тоді гравець не зміг би пройти всі завдання, або ж міг, але «не в найкращий спосіб». Через те, що більшість дій повʼязана із виживанням в умовах війни, ці рішення «можуть бути досить складними». Крім того, через можливість робити вибір у грі буде декілька фіналів. 

«Основна наративна ідея – показати, як цивільні люди переживають ці події. Можливо, історія персонажів довкола тебе важливіша за історію головного героя. Це збірні образи – і з точки зору персонажів, і з точки зору міста», – каже засновник Twigames.

Серед найближчих референсів гри – Disco Elysium, This War of Mine та Valiant Hearts. «Автори Hollow Home користуються структурою популярних ігор на кшталт Disco Elysium, щоби розповісти історії знищених росіянами українських міст – це важлива місія», – описують гру в Indie Cup. Вихід Hollow Home планують на 2025 рік.

Blessed Burden та Back to Hearth

Blessed Burden

«Blessed Burden, мабуть, мій персональний фаворит. Там неймовірна естетика, усе виглядає, як прямий ефір із кошмару», – описують гру організатори Indie Cup. Blessed Burden – це ретро-горор з елементами платформінгу, у якому потрібно грати за священника, який один-єдиний вижив після «релігійного апокаліпсиса» й тепер шукає, як відродити світ.

Гру задумували передусім як ретро, а вже потім – горор. «Ми вже пізніше зрозуміли, що це дуже схоже на другий Quake. Передивились різні бруталістські ігри, той же Quake та Doom, змішали цей бетонний бруталізм із релігійною готикою», – розповідає The Village Україна саунд-дизайнер Blessed Burden і розробник Back to Hearth Іван Тюрменко.

Тизер Blessed Burden

«До подій Blessed Burden сталася велика релігійна війна, яка повністю знищила людство. Питання сюжету зараз в активному обговоренні. У нас зʼявиться персонаж-диявол – його голови можна побачити в рівнях гри. Будемо ставити гравцям запитання: «У що ти віриш? Що робити далі, коли вже все зруйновано?», – каже розробник Blessed Burden.

Як працювали над саундтреком

Саундтрек Blessed Burden матиме «баланс шуму, музики й тиші». «Щоб у деякі моменти було справді тихо, щоб гравець ішов і чув свої кроки. Має бути атмосфера повної усамітненості, крім тих моментів, коли до тебе звертається диявол», – каже саунд-дизайнер проєкту.

Частину звуків для Blessed Burden записали, майже як у фільмі Антоніо Лукіча «Мої думки тихі». Так, у грі можна буде почути церковні дзвони, записані в Рахові, у планах також записати спів хору. Крім того, частину реальних звуків переробили під ретро.

«У мене за вікном будують житловий комплекс: крани рухаються, бетон мішають. Я виставляю з вікна телефон і вмикаю запис. Що гірша якість звуку, то навіть краще для ретро. Потім я з цих записів роблю інший шум завдяки сповільненню у два-чотири рази, міняю висоту ноти. Завдяки тому, що це не синтезований звук, у ньому багато маленьких деталей, зробити таке на компʼютері займає дуже багато часу», – ділиться Тюрменко.

Back to Hearth

Іншу відеогру від Podoba Interactive, Back to Hearth, де потрібно відновлювати автентичні українські будиночки закинутого лісового поселення, анонсували в листопаді. За сюжетом, головному герою потрібно розібратися з наслідками трагедії, яку спричинило «Лихо», привести до ладу кожну оселю й повернути мешканців додому.

«Лихо» – це алюзія на вторгнення РФ в Україну, розповідає The Village Україна розробник Back to Hearth Іван Тюрменко. «Я це зрозумів після того, як придумав ідею. Мені хотілося зробити щось сюжетне, дослідження заради дослідження, а потім до мене дійшло – це ж буквально про окупацію», – пояснює він.

Кожен будиночок у грі потребуватиме власного підходу: десь потрібно полагодити вікно, що не закривається, десь відремонтувати паркан, що похилився, а десь очистити квітник від бурʼянів, каже розробник. Кожен будинок – це окремі сюжети, які в кінці поєднаються в одну історію.

Ідея гри Back to Hearth зʼявилася після того, як 3D-художниця Blessed Burden, іншого проєкту студії, попросила порекомендувати «цікаві ігри, де не потрібно нікого вбивати», – розповіли в Podoba Interactive. «В ідеалі, це міг би бути такий собі Skyrim без убивств. Якщо не рахувати стратегій і перегонів, не так багато ігор, у яких можна просто медитативно щось досліджувати», – каже Тюрменко.

«Я виріс у маленькому містечку, село я знаю дуже добре. За пів дня ми розробили ідеї для всіх десяти будинків. Це план-максимум. Поки що є вже чотири будиночки на різних стадіях розроблення», – каже розробник Back to Hearth. Першу демоверсію гри мають представити вже 5 лютого.

Oberty

Oberty – це мінімалістична головоломка від соло-розробника Дмитра Дениса, де потрібно змішувати геометричні фігури. Попри просту концепцію, гра стала найкращою на фестивалі Indie Cup. «Це пазл із надзвичайно елегантною ідеєю, що спочатку здається простою, а потім від неї кипить голова», – описує Oberty організатор Indie Cup Степан Прохоренко.

Трейлер гри Oberty

Це буде хардкорна головоломка, у якій потрібно буде пройти рівень, щоби просунутися далі. Придбати «прохід» на новий етап також не вийде. «Мені не хочеться штовхати модель, де ти кажеш користувачеві: «Треба заплатити, або тобі буде погано», – коментує The Village Україна розробник Oberty Дмитро Денис. 

Якщо рівні виявляться занадто складними для великої кількості гравців, то, ймовірно, у гри таки додадуть можливість пограти в будь-який рівень. Крім того, Денис планує записати на YouTube проходження всіх рівнів, щоби гравці могли повторити це в себе.

«Класну історію в подкасті розповідав Іван Ковальов [український інді-розробник – ред.], який зробив два доволі успішні пазли. Йому користувач написав дуже негативний відгук на гру, де пояснював, що там є жахливий рівень, який повністю ламає геймплей, і поставив грі дуже низький бал. Пройшов день чи два – відгук відредагований, стоїть «пʼятірка» з підписом: «Пройшов», – розповідає Дмитро Денис.

Спочатку це була розробка лише для телефонів на iOS, але потім додали інші платформи – Android і Steam. «Так із гри, яка мала бути «для себе», я вийшов на інді-сцену, зокрема на фестивалі», – каже соло-розробник. За його словами, створення гри почалося з карткової гри On the Dot, де потрібно крутити картки, щоб скласти крапки в потрібній послідовності, а механіку візерунків узяв з інді-гри VOI від турецького розробника. Oberty мають вийти в реліз 7 лютого.