Відеоігри, варті вашої уваги наступного року – у списку, який на прохання The Village Україна підготував профільний портал Retranslator.net.

Yakuza 6: The Song of Life

20 березня (PlayStation 4)

Шоста частина кримінальної епопеї Yakuza побачить світ у 2018 році – хоча японські гравці встигли ознайомитися з нею ще наприкінці 2016-го. Звернути увагу на гру повинні і давні прихильники серії, і люди, які щойно про неї почули. Як і раніше, Yakuza напрочуд легко переплітає у собі пафос нічного міста та японський сюрреалізм; діалог про людську природу головному героєві нерідко доводиться вести у караоке-барах. До шостої частини серія виросла: 50-річному протагоністові треба не лише вирішувати проблеми кулаками, а й з’ясовувати стосунки із самим собою.

Трейлер Yakuza 6

A Way Out

23 березня (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

A Way Out – це кримінальна драма про двох в’язнів, які планують утечу з в’язниці. Гру створювали з акцентом на спільне проходження двома гравцями: кадр розділено навпіл, кожен гравець відповідає за свого героя. У тюрмі ви будуєте плани і влаштовуєте бійки в їдальні, згодом втікаєте через підкоп і каналізацію на свободу. Та на цьому гра не закінчується: відтак доводиться оминати блокпости і шукати змінний одяг у чужих помешканнях. A Way Out придумав Джозеф Фарес – режисер, який кілька років тому поставив зразкову гру Brothers: A Tale of Two Sons. У підході автора постійно відчуваються кінематографічні посилання – не так до «Втечі з в’язниці», як до «Втечі з Алькатрасу».

Трейлер A Way Out

Sunless Skies

травень 2018 року (PlayStation 4, macOS, Linux)

Продовження гри Sunless Sea, яку можна назвати однією з найбільш літературних ігор 2015 року. Друга гра також виконана у жанрі нескінченної мандрівки. Але цитати із Лавкрафта вона змінює на тексти Жуля Верна, а підземні моря – на неосяжні небеса. Sunless Skies – це той випадок, коли у грі можна провести тиждень чи місяць поспіль. Вам точно сподобається, якщо у дитинстві ви зачитувалися «20 тисячами льє під водою».

Трейлер Sunless Skies

Marvel’s Spider-Man

початок 2018 року (PlayStation 4)

Найближчим часом Marvel Studios відсвяткує десятиріччя тотального успіху у кінобізнесі. Щодо відеоігор, то компанія не може записати на свій рахунок бодай один успішний проект: кілька непоганих спроб, але точно нічого співмірного з трилогією про Бетмена у конкурентів із DC. У 2018 році це непорозуміння планують виправити. Для цього Marvel найняла студію Insomniac, що вміє випускати божевільні та кмітливі ігри (Ratchet & Clank, Sunset Overdrive). Розробники роблять ставку на розповідь про 23-річного Пітера Паркера – без костюму від Тоні Старка, але зате з яскравим візуальним рядом.

Трейлер Marvel’s Spider-Man

God of War

початок 2018 року (PlayStation 4)

Якщо попередні епізоди God of War були написані за сценарієм «злий Кратос образився на богів», то нова частина – переосмислення головного героя на зразок «Лоґана» з Росомахою. Колись давно Кратос вручну витискав очі кожному в давньогрецькому пантеоні, а тепер він живе на пенсії у скандинавському містечку. Нові турботи Кратоса – борода, полювання і син, який може виявитися живим утіленням Раґнароку. Аби з’ясувати це, батько і син вирушають в епічну подорож, у якій повинні навчитися краще розуміти один одного. За першими враженнями, нова God of War стала повільнішою, більш спокійною та поміркованою: Кратос рідше бере в руки меч, але за кожним ударом – буря емоцій.

Трейлер God of War

Frostpunk

початок 2018 року (Windows)

Нова стратегічна гра від авторів This War of Mine. У цій розробці, нагадаємо, гравцеві доводилося йти на компроміс із совістю, щоб провести групу цивільних через пекло війни. У Frostpunk завдання стає більш масштабним. Навколо – люта зима, а ви виконуєте роль мера вікторіанського містечка, що потерпає від холоду. Дожити до весни вдасться, лише ухваливши низку складних рішень. Наприклад, у певний момент гра запитає у вас, чи варто відсилати дітей на роботу в шахти.

Трейлер Frostpunk

Red Dead Redemption 2

весна 2018 року (PlayStation 4, Xbox One)

Продовження найбільш відомого ігрового вестерну. Як справжній представник жанру, за декораціями Дикого Заходу перша частина Red Dead Redemption розповідала цілком людяну історію. Сиквел рівною мірою буде грою про перестрілки, погоні, палюче сонце над мексиканською пустелею та ностальгію за раптово втраченим. Red Dead Redemption 2 відмотує час назад – до періоду, про який у першій грі тільки натякали. Продовження побудоване за тією ж схемою: є ви, світ навколо і свобода посередині. Додадуть розробники й онлайн-режим із можливістю зіграти в гру з друзями.

Трейлер Red Dead Redemption 2

Vampyr

середина 2018 року (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

Готичний трилер від авторів Life Is Strange і Remember Me. Гра розповідає про лондонського лікаря початку минулого століття, який за таємничим збігом обставин стає вампіром – і тепер повинен суміщати покликання з новими потребами. У місті тим часом вирує епідемія іспанського грипу. При цьому механіка гри побудована на варіативності – вбивати інших людей не обов’язково.

Трейлер Vampyr

Metro Exodus

кінець 2018 року (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

Продовження бойовика української студії 4A Games про світ після глобальної катастрофи. У третій частині автори вирішили поекспериментувати з ритмом: замість закритих коридорів гравець вивчає достатньо відкриті частини великих рівнів. Від однієї локації до іншої можна поїхати на старому потягу: у ці моменти гра починає нагадувати фільм «Крізь сніг» Пон Джунхо. Загалом Metro Exodus повинен зберегти переваги попередніх ігор: багатий на екзистенційний страх настрій та увагу до деталей.

Трейлер Metro Exodus

Anthem

кінець 2018 року (PlayStation 4, Xbox One, Windows)

Новий блокбастер студії BioWare, над яким працюють розробники класичної трилогії Mass Effect. Це масштабна гра про цивілізацію, яку тримають руїни та обрані люди, здатні подорожувати за межі міст-фортець. Anthem водночас схожа на всі науково-фантастичні твори разом узяті – через це гра ризикує виявитися новим «Аватаром». Та на словах це звучить цікаво: збирати друзів у команду і разом досліджувати інопланетні джунґлі.

Трейлер Anthem

The Last of Us Part II

2018 рік (PlayStation 4)

Продовження однієї з найкращих ігор в історії: оригінальна The Last of Us свого часу чи не найкраще показала, що відеогра здатна розповідати складні історії. Як і в оригіналі, у Part II йтиметься водночас про жорстокість і милосердя у світі, у якому не терплять ні те, ні інше. Як доводять нещодавні трейлери, у студії Naughty Dog немає самоцензури – боятися знову доведеться не зомбі, а людей.

Трейлер The Last of Us Part II

Into the Breach

2018 рік (Windows, macOS, Linux)

Тактична стратегія про великих роботів – від людей, які придумали космічний симулятор FTL. У дебютній грі студія Subset зуміла переосмислити механіку гри про космос і поєднати її з науково-фантастичним наративом, тож від Into the Breach хочеться чекати на подібний успіх. Оскільки це гра про величезних монстрів, що вміють літати, це схоже на аніме «Євангеліон» – але без лекцій про вигадану філософію. До того ж Into the Breach дуже красива: акуратні пікселі та увага до дрібниць.

Трейлер Into the Breach

Обкладинка: Rockstar Games