Співак та засновник будинку культури Masterskaya Іван Дорн дав інтерв'ю Дмитрові Гордону. У перші ж хвилини інтерв'ю Іван наполягає, що хоче давати інтерв'ю саме українською. Домовляються, що говоритимуть обома мовами –то російською, то українською.

Традиційно для інтерв'юера говорять про дитинство музиканта у Славутичі, стосунки з дружиною, дует «Пара нормальних», бороду, хейт та західні цінності.

За (майже) дві години інтерв'ю Дорн розповів, як працює Masterskaya; прочитав вірш про власний патріотизм; відповів на питання про війну, виступи в Росії та скасування концертів в Україні.

Щоб зекономити час читачів, цитуємо відповіді на конфліктні питання.

Коротка передісторія конфлікту

11 квітня 2017 року Іван Дорн в інтерв'ю російському блогеру Юрію Дудю, де назвав агресію Росії проти України «сваркою», а також спростував інформацію про те, що допомагав українським військовим.

Після цього співака почали звинувачувати в проросійській позиції, йому довелось скасувати кілька концертів. Інтерв'ю коментували в українському міністерстві культури. Власну позицію Дорн пояснив 31 травня 2017 року – у форматі вірша.

Про початок війни з Росією у 2014 році

Я це сприймаю, як повний п*здець, якщо чесно. У мене досі не вкладається у голові те, що ми після всіх подій залишаємось без частини Донеччини, Луганщини, без Криму; те, що на Донбасі йде військовий конфлікт. І те, що між Україною і Росією, за фактом, відбувається війна, – це повний п*здець. Ось, що я відчуваю.

Про виступ в Юрмалі у світшоті з тризубом

Ні, це не був протест. По-перше, я вийшов на сцену, щоб підтримати свою країну. Це була перша мета, з якою я вийшов. Ми приховували те, що ми будемо виходити з тризубом і символікою українською від режисерів «Нової хвилі». <...> Якщо б ми сказали, що будемо виходити в символіці, вони б заборонили, бо це буде транслюватися на телеканалі «Россия» по всій Росії. Ми приховали це, вийшли і це показали.

Про концерти в Росії

За кордоном я виходжу на сцену як представник української культури, як український артист. <...> Я не вважаю, що через мої виступи в Росії якимось чином я викликаю там агресію до своєї країни. Я вважаю, що це навпаки – щеплення від агресії. Бо голос України дуже важливо, щоб вони чули, щоб вони знали нашу культуру <...>. Бо таким чином ми все одно впливаємо на «неагресію».

<...> Я кажу про те, що [Україна] – це зовсім інша країна, це незалежна країна, зі своєю історією та своїм майбутнім. У нас зовсім інші цінності, інші принципи, у нас інший смак, інша культура в цілому. Це треба зрозуміти. Мені здається, що коли це зрозуміють усі, війна скінчиться.

Про скасування концертів в Україні та цькування

Що для мене дивно: коли активісти не можуть впоратися з українськими корумпованими політиками, які ненавидять країну, і відверто це визнають, – то їм якось треба випустити пар. Мені здається, що в цьому сенсі їм треба відображати бурхливу політичну діяльність. І в цьому сенсі я найпривабливіша риба – просто як легка здобич, за рахунок якої можна зробити рейтинги.

<...> Я живу в Україні, тут народжені мої діти, тут сім'я, тут живуть мої батьки. І коли ти з'ясовуєш те, що тебе десь не сприймають у моїй країні, це накладає відбиток чогось дуже важкого і незрозумілого. І ти не знаєш, як далі рухатись. Бо нічого поганого для своєї країни ти не робив. І завжди був впевнений, що усе, що ти робиш, це тільки проукраїнське.

Цькування я не відчував, чесно кажучи. <...> В мене тут все одно безліч концертів, безліч проєктів, спрямованих на зростання української культури. І мені ніхто не заважає це робити – навіть сприяють тому, щоб це відбулося. Культурні діячі всі приходять і рахуються і з Masterskaya, і зі мною. <...> Atlas Weekend – ми співпрацюємо, ми виставляємо своїх артистів на сцені, вони мають змогу виступати – ніяких активістів немає. Ми приходимо <...> до передових креативних індустрій цієї країни – UNIT.City, Banda, KAMA – робимо разом з ними освітню діяльність і все відбувається.