SaveUkrainianCreator – Дайджест

Українська команда дистриб’ютора Jägermeister започаткувала ініціативу #SupportUkrainianCreators, у межах якої підтримали 56 українських артистів і креативників мінігрантами на загальну суму 840 000 гривень. Серед учасників – музиканти, івентори, дизайнери, художники, тату-майстри з усієї України, що продовжують розвивати й популяризувати культуру свого дому, у який прийшла війна.

Учасників відбирали за кількома категоріями: Electronic Music, Urban Music, All Music, Fashion Culture, Ink Culture, Urban Culture, Creative Culture, Event Culture. З повним списком митців можна ознайомитися в Instagram і Facebook Jägermeister.

Бренд планує продовжити ініціативу, щоб підтримати тих, хто створює нові ідеї та сенси, відрефлексовує сьогодення, розвиває українську культуру та розповідає світу про боротьбу й сміливість українців.

The Village Україна разом із Jägermeister знайомлять із п’ятьма номінантами #SupportUkrainianCreators, що представляють напрями Creative Culture, Fashion Culture, Event Culture та Electronic Music

 

Катерина Носко, видавчиня в IST Publishing

Creative Culture

Від початку повномасштабного вторгнення IST Publishing не припиняє роботу. Видавництво публікує книжки про культуру й мистецтво, виплачує зарплату та планує нові актуальні книги, як-от «Повітряна війна і література» Вінфріда Зебальда. У квітні цього року видали каталог до Національного українського павільйону на Венеційській бієнале – 2022 двома мовами. Нині Катерина курує книгарню артбуків і мистецьких книг The Naked Books у Києві та пише про український книжковий ринок для британського журналу The Bookseller.

 

Софія Горбачевська, засновниця бренду кераміки Sofika

Fashion Culture

Після початку повномасштабного вторгнення майстриня змушена була тимчасово покинути Київ і зупинити роботу. Згодом приїхала додому й намагалася працювати далі попри складнощі зі світлом і матеріалами. Після перемоги керамістка хоче повернутися до звичного життя, де знову зможе просто працювати й робити більше для відновлення нашої культури та створювати нову мистецьку спадщину. Нині Софія залишається в Києві, де продовжує створювати кераміку й навчати цьому всіх охочих.

 

Олександр Кучинський, співзасновник Repair Together

Event Culture

До 24 лютого 2022 року Repair Together були компанією друзів, які розважалися на спільних вечірках. Проте від початку повномасштабного вторгнення більшість із них втратили роботу, і з’явився страх, що їхні професійні навички не знадобляться країні в такий складний час. Але після деокупації Київської та Чернігівської областей хлопці все ж таки вирішили бути корисними так, як уміють: узяли колонки й поїхали в Гостомель допомагати притулку для тварин. Згодом придумали формат рейв-толок, щоби прибирати соціально значущі обʼєкти на кшталт зруйнованого будинку культури під електронну музику. З настанням теплого сезону вони активно працюють над відновленням об’єктів. Так, 20 і 21 травня розбирали будинки в Баклановій Муравійці під сети BADWOR7H і Crepaque.

 

Олександр Грехов, ілюстратор

Creative Culture

До повномасштабного вторгнення Олександр активно співпрацював із громадським сектором і соціальними ініціативами, популяризуючи через свою творчість українську культуру, толерантність, гендерну рівність та інше. Після 24 лютого 2022 року брав участь у десятках різних благодійних виставок на підтримку ЗСУ в усьому світі. Того ж року вийшов артщоденник перших місяців повномасштабного вторгнення «Відбій повітряної тривоги» з ілюстраціями Олександра Грехова й Анастасії Нікуліної.

 

AVC, музикант

Electronic Music

На початку березня 2022 року Олексій втратив брата, його дружину й маленького племінника під час евакуації з Харківської області. Їхню машину розстріляли російські солдати, і дивом вижити пощастило тільки артистові. У тому ж авто були всі музичні інструменти Олексія на суму 15 тисяч доларів. Наразі AVC перебрався до міста Сколе у Львівській області, де організував тимчасовий прихисток для митців, що втратили житло, професійне обладнання й загалом сенс розвиватись у своїй сфері.

Переглянути Всіх учасників

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ