«‎Мистецтво жити під час хімієтерапії»  новий артбук Альони Воробйової про переживання жінки під час хімієтерапії. У виданні авторка поєднала роботи 10 професійних фотографів і власні щоденникові записи. Одну зі зйомок героїні провів фотограф Валентин Кузан. У вільному доступі книга є в понад 450 бібліотеках та онкоцентрах України.

Про ідею артбуку

У 38 років Альоні діагностували рак молочної залози. У Харкові вона займається організацією культурних подій міста, тому на її пост у Фейсбуці відгукнулися артисти, письменники, художники та інші митці з різних країн. Під час спілкування з людьми з артсередовища жінка вирішила створити артбук.

Фотосесію запланували на весну, проте через карантин її провели в Zoom. Валентин фотографував дівчину з Харкова, перебуваючи в цей час у Києві.

«‎Усе більше знайомих мені людей стикаються з онкозахворюваннями. Серед них є ті, хто вже успішно пройшов лікування. Коли з’явилася можливість допомогти розповісти таку історію, ясна річ, я був тільки радий»‎, розповідає Валентин Кузан.

Також у проєкті взяв участь український письменник Сергій Жадан – він написав передмову до книги.

Авторка зазначає, що книга не тільки про хворобу. Вона говорить із читачами про страхи смерті, болю, самотності, а також про те, яку владу вони мають над людьми. Також в артбуку Альона розповідає про потенціал для розвитку, який ці страхи можуть дати. Жінка пропонує незвичний життєствердний погляд на хворобу, щоб підтримати людей зі схожим діагнозом і допомогти їхнім близьким.

«‎Я хотіла дати іншим жінкам ту інформацію, якої так не вистачало мені, коли я дізналася, що в мене рак, щоб їм було не так страшно зважитися на хімієтерапію. Артбук врятував і мене: зйомки, планування, спілкування, бажання закінчити книгу  усе це дуже допомагало відштовхуватися від дна, коли здавалося, що простіше залишитися там»,   розповідає Альона.

У реалізації видання взяв участь благодійний фонд «Артдача»‎ за підтримки Українського культурного фонду. У жовтні артбук випустило видавництво «Віват».

У межах проєкту наклад у 500 примірників передали онкологічним центрам, бібліотекам і галереям по всій Україні. На карті, що постійно оновлюється, позначили місця, де книга є у вільному доступі. Наразі видавництво «Віват» готує новий наклад книги, що буде доступний для ширшого кола читачів.

Артбук надіслали в такі бібліотеки Києва:

Бібліотека Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (КИЇВ).
Бібліотека Національного медичного університету ім. акад. О.О. Богомольця (Київ).
Бібліотека Київського медичного коледжу №1.
Бібліотека Київського базового медичного коледжу ім. П. І. Гаврося.
Бібліотека Київського медичного коледжу №3.
Бібліотека Київського міського медичного коледжу.

Facebook
Instagram


Матеріал підготовлено за підтримки Українського культурного фонду