Дитячий кінотеатр «Факел», що на проспекті Миколи Бажана, 3-А, перетворюють на районний багатофункціональний заклад культури, пише голова Дарницької райдержадміністрації Микола Калашник.

Рішення ухвалили в липні 2023 року, оскільки кінотеатр став маловідвідуваним і дотаційним, пояснює Калашник. Тут створюють простір для мистецьких й освітніх публічних заходів. Також планують відновити кінозал.

Станом на зараз тут ремонтують аварійну покрівлю й пристосовують приміщення. Окрім того, уже запустили роботу студії акторської майстерності, відеозйомки й вокальної студії. 

   

Багатофункціональні культурні центри створюють на базі кінотеатрів «Київського культурного кластеру» («Київкінофільм»). Серед них – «Промінь», «Київська Русь», «Лейпциг», кінотеатр імені Шевченка, «Ліра», «Флоренція», «Факел», «Старт», «Братислава», «Ленінград», «Кіото» й «Загреб».

У закладах надаватимуть фахові консультації й інформаційну допомогу, можна буде користуватися приміщеннями й обладнанням для творчості, а також для навчання й спілкування.

   

У жовтні 2023 року на Подолі почав працювати простір, присвячений українській традиційній музиці «Рись». Це перший в Україні простір, присвячений цій темі. На локації проводять камерні концерти, курси зі співу й гри на інструментах, лекції митців і культурних кураторів.

Обкладинка й фото: Микола Калашник