Інститут національної пам’яті визнав письменника Михайла Булгакова символом російської імперської політики. 

Комісія Інституту нацпамʼяті вважає Булгакова «імперцем за світоглядом і затятим українофобом» попри те, що він народився й жив у Києві. «Письменник зневажав українців і їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави і її очільників», – зазначає комісія.

Булгаков у своїх творах перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви й заперечує існування української нації, зокрема антиукраїнську спрямованість має оповідання «В ніч проти 3-го числа», кажуть в Інституті нацпамʼяті.

Також додають, що з-поміж усіх російських письменників того часу він «стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму й кремлівського виправдання етноциду в Україні».

У творі «Я убив» комісія вбачає наративи нинішніх кремлівських пропагандистів Олександра Дугіна, Володимира Соловйова й Ольги Скабєєвої. Зазначають, що оповідання перегукується з теперішніми закликами до нищення українців і містить ідеологію фашизму.

Присвоєння імені Булгакова географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників в Україні було втіленням русифікації, а також є пропагандою імперської політики РФ, вважають в Інституті нацпамʼяті.

UPD. У відповіді київський «Літературно-меморіальний музей Булгакова» зазначив, що такий висновок не є експертизою повною мірою, а вісім з дев'яти його підписантів [історики, археографи, лінгвісти й літературознавці – за даними музею] не мають відповідної компетенції.

Вони також зазначають, що текст висновку є поєднанням декількох публікацій без зазначення першоджерела, а також містить маніпуляції і фактологічні помилки у біографічних даних Булгакова та його родини, які називають фейками та спекуляцією.

У музеї вимагають оприлюднити текст повного експертного дослідження, оскільки «без вичерпної фахової аргументації висновок комісії не може вважатися науковим». Крім того, за їхніми словами, цей висновок не означає закриття музею.

«Для великої частини населення України, особливо, її сходу, звільнених від окупантів територій, Булгаков може бути зручною точкою входу до розуміння справжньої української історії через розвінчання російських імперських наративів, через належне розкриття описаних там історичних подій», – додають у музеї.

 

У червні 2023 року до скульптури Булгакова в музеї на Андріївському узвозі додали табличку про «контраверсійні погляди» письменника.  Дошку відкрили до дня народження письменника 15 травня 2023 року на фасаді київського «Літературно-меморіального музею Булгакова».

Фото: Олег Слабоспицький