Фахівці Skeiron, які спеціалізуються на лазерному скануванні спадщини, створили 3D-модель печер на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Команда Skeiron займалася диджиталізацією печер понад місяць у два етапи. Спершу працювали на об’єкті з лазерним сканером, але через невисокі стелі доводилося просуватися з обладнанням майже навколішки, додають Skeiron. Отримані дані сканера потім обробляли в офісі.

Печери Києво-Печерської лаври розташовані на глибині від пʼяти до 15 метрів, а їхня загальна довжина становить майже 900 метрів. Вони є пам’яткою архітектури, археології, історії й культури, оскільки саме в них в 11 столітті розпочалося чернече життя й виник Києво-Печерський монастир. У печерах поховано засновника монастиря Антонія, а також знаходяться мощі 125 святих, зокрема Нестора Літописця, іконописця Аліпія, лікаря Агапіта й інших.

Цифровий формат печер можна переглянути тут, його опублікували у вільному доступі для перегляду й дослідження. Він допоможе під час відновлення в разі руйнувань, а також дасть потенціал для популяризації історії Києва, кажуть автори проєкту.

Деталізовану модель зберігають на окремому сервері, вона доступна для використання лише в некомерційних цілях, а також за індивідуальним запитом на [email protected].

Створення 3D-моделі печер ініціювало Міністерство культури та інформаційної політики України.

   

Печери Києво-Печерської лаври стали 80-м обʼєктом команди Skeiron у межах проєкту SaveUkrainianHeritage. Його запустили в березні 2022 року, щоб зберегти в цифровому вигляді унікальні споруди України, які знаходяться під загрозою знищення через російську збройну агресію.