Журі конкурсу репортажних фотографій Wolrd Press Photo 2024 оголосило переможців за регіонами. 

Серед пʼяти робіт-переможців у Європі – серія фото про наслідки підриву Каховської ГЕС армією РФ і проєкт про війну фотожурналістки Юлії Кочетової. 

Kakhovska Dam: Flood in a War Zone

Робота фотографки Йоганни-Марії Фріц для Die Zeit здобула перемогу в категорії Stories. На другому фото Віктор і його команда волонтерів евакуюють Валентину і її собаку Боса з мікрорайону Корабел у Херсон, що найбільше постраждав від повені, описує його авторка.

6 червня 2023 року армія РФ підірвала греблю Каховської ГЕС, що спричинило масштабні повені в Херсоні. Понад 17 000 будинків були затоплені, що призвело до загибелі сотень людей, розповідає авторка.

«Ми працювали цілодобово та спілкувалися з жертвами повені й російського вторгнення. Поки ми були в човні, нас бомбили десятки разів. Російські військові були лише за кілька сотень метрів від нас», – коментує роботу фотографка.

War is Personal

Проєкт української фотожурналістки Юлії Кочетової переміг у категорії Open Format. 

Проєкт створили у форматі щоденника, щоби показати, «як це – жити з війною як повсякденною реальністю». У ньому світлини поєднали з поезією, малюнками, аудіозаписами, фрагментами листувань і музикою. Ілюстрації створив Олександр Ком'яхов, музику – Дарія Коломієць

«Я хочу, щоб українську фотографію цієї війни запамʼятали як історію від першої особи. Не як зйомку з дрона, не широким планом могил і розбомблених вулиць. За широким планом легко загубити людське. Просто чесно розкажіть одну особисту історію», – ділиться фотожурналістка. Повністю проєкт можна переглянути на сайті.  

Серед лауреатів у Європі також – Адем Алтан (A Father's Pain), Даніель Шатар (No Man’s Land) і Рена Еффенді (Looking for Satyrus). Які ще роботи з різних регіонів світу здобули перемогу, можна переглянути за посиланням. Основних переможців конкурсу [Global winners] оголосять 18 квітня 2024 року.

Цьогоріч до складу журі ввійшла росіянка Марія Гельман. Українська асоціація професійних фотографів опублікувала заяву з вимогою щодо її усунення. Утім директор із комунікацій World Press Photo Ендрю Девіс у коментарі «Суспільне. Культура» зазначив, що змінювати нічого не будуть: «Її усунення на такій пізній стадії було б і практичною, і моральною проблемою».

   

У 2023 році перемогу в конкурсі World Press Photo Contest 2023 в номінації «Фотографія року» здобув український фотограф Євген Малолєтка за світлини з оточеного армією РФ Маріуполя. Тоді ж одним із членів журі була засновниця фестивалю Odesa Photo Days Катерина Радченко.

Обкладинка й фото: Юлія Кочетова, Йоганна-Марія Фріц