Вистава Театру на Подолі «Процес» за мотивами однойменного роману Франца Кафки стала лауреатом премії імені Олега Вергеліса, повідомляє «Дзеркало тижня».

Премію імені журналіста й театрального критика Олега Вергеліса, який помер 30 вересня 2022-го, створили культурні діячі, журналісти, театрознавці й мистецькі оглядачі в жовтні 2023 року. Лауреата оголосили в Міжнародний день театру 27 березня.

Режисером, автором адаптації роману й музичного оформлення є Давид Петросян. Художницею-постановницею стала Анна Шкрогаль, за освітлення відповідав Максим Музира, а за звукорежисуру – Сергій Шевченко.

Головний герой, якого мають судити (невідомо хто й за що), потрапляє в екзистенційну яму, очікуючи на невідоме рішення, яке вершитиме чиновницька машина, описує виставу режисер Давид Петросян, який також поставив «Володаря мух» у театрі «Дах», «Касандру», «Візит» і «Землю» в Театрі Франка й «Царя Едіпа» в Театрі на Подолі. «Притча вічного очікування» Франца Кафки про те, що життя – нескінченний і часом безглуздий судовий процес.

На цьогорічну премію також були номіновані вистави «Вороги» (Театр імені Марії Заньковецької у Львові, режисер Максим Голенко) і «Тартюф» (Театр Франка у Києві, режисер Дмитро Богомазов).

 

Олег Вергеліс – театральний і кінокритик, мистецький оглядач, письменник, публіцист, член Національної спілки театральних діячів України й Національної спілки журналістів України.

 

На які вистави чекати в київських театрах цьогоріч? Редакція The Village Україна дізналася про цікаві постановки, на які ми очікуємо у 2024 році.