Проєкт реставрації західної квадратної башти казематів Цитаделі у Львові отримав гран-прі премії Національної спілки архітекторів у категорії «Реставрація пам`яток архітектури (реалізація)».

Проєкт реалізувала архітектурна майстерня «Симетрія». У команді – Микола Рибенчук, Олена Рибенчук, Марія Москалюк, Богдан Шиманський та Катерина Шклянка.

Кілька десятиліть вежу не використовували. Щоби вивести її з аварійного стану, команда відкорегувала конструкцію даху та влаштувала внутрішню водовідвідну систему. Спочатку вежа мала плоский дах, потім – чотирисхилий, але там залишалася проблема замокання.

На горищі облаштували багатофункційний зал з оглядом на місто, кажуть у команді. У даху також розмістили вікна на місцях основних оглядових точок. Горище оформили у готичному стилі, а нижні поверхи – в античному.

Відновили також автентичний дверний проріз головного входу, бійниці [вузькі отвори в оборонних стінках] та вікна третього й четвертого поверхів, а металевими листами відзначили місця знаходження та форму втрачених кам’яних обрамлень цих вікон. Встановили й панорамний ліфт та відреставрували ділянку навколо вежі, кажуть у команді.

Вежу збудували у 1850-х роках у складі оборонного комплексу Цитаделі на одному із пагорбів Львова, коли місто перебувало у складі Австро-Угорської імперії. Венеційський Арсенал був зразком архітектурної стилістики для австрійського мілітарного будівництва, зокрема на об’єктах Галицько-карпатської лінії.

   

Львівська майстерня «Симетрія» збудує спортивно-відпочивальний комплекс натериторії львівського винзаводу, що в районі парку Погулянка. Територію колишнього винзаводу пропонують забудувати житлом, дитсадком і зробити її повністю пішохідною. Також збудують апарт-готель і підземний паркінг на всій території комплексу.

Обкладинка та фото: НСАУ