Оскарівський фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова вийшов онлайн на Takflix.

Про фільм

«20 днів у Маріуполі» – фільм, що зафіксував воєнні злочини росіян, завдяки роботі членів команди Associated Press: Мстислава Чернова, Євгена Малолєтки й Василіси Степаненко. Вони були останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі й зафіксували масові поховання, смерті, розбомблений пологовий будинок і вигляд міста, яке почало зникати.

«Мій мозок відчайдушно прагне все це забути. Але камера цього не дозволить», — говорить режисер Чернов у фільмі.  

Стрічка доступна до перегляду в Україні з українськими й англійськими субтитрами за посиланням. 10% з кожного квитка Takflix передає фонду «Повернись живим», ще 50% – творцям кіно.

Фільм також доступний для купівлі на платформах Sweet.TV, Megogo, «Київстар ТБ» й Volia TV.

   

Стрічка «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Редакція The Village Україна запитувала Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.

   

Фільм «20 днів у Маріуполі» став першим в історії українським фільмом, який виграв «Оскар»: стрічку Мстислава Чернова відзначили в категорії «Найкращий документальний фільм».

Фільм також став переможцем британської кінопремії BAFTA у 2024 році в категорії «Найкращий документальний фільм», лауреатом Шевченківської премїі за серію матеріалів про облогу Маріуполя: фільм «20 днів у Маріуполі», репортажі, фото, відео й розслідування. Крім цього, команда також отримала Пулітцерівську премію.

   

З 14 березня фільм транслюють також в українських кінотеатрах. У Києві його можна переглянути в кінотеатрах «Оскар», «Планета Кіно», «Жовтень», «Супутник» і Multiplex. Серед деяких інших міст, у кінотеатрах яких проводять кінопокази, – Львів, Дніпро, Харків, Одеса й Вінниця.