Національний музей історії України у Другій світовій війні демонтує горельєф «Курська битва» з території меморіального комплексу.

Музейники планують створити експозицію про століття збройної боротьби українців за свободу й незалежність. «Наявний виставковий простір має позбутися радянського наративу, який десятки років пропагував міф «великої вітчизняної війни». Уже розпочався процес перебудови архітектури виставкових площ», – зазначають у музеї.

Демонтований горельєф «Курська битва» стане частиною колекції музейного фонду. З часом музей планує прибрати всі памʼятники й елементи радянської пропаганди.

UPD. Засновник спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов створив петицію щодо збереження меморіального комплексу музею історії України у Другій світовій війні.

Соловйов зазначає, що ансамбль музею, який хочуть демонтувати, створений в 1980-1982 роках творчих колективом провідних українських скульпторів, архітекторів та інженерів, зокрема Віктора Єлізарова та Василя Бородая.

«Ансамбль оспівує звитяги та жертви українського народу в боротьбі з нацистами та є об’єктом культурної спадщини і має охоронний номер. Мільйони українських цивільних, вбитих нацистами, не є радянським наративом», – додає Соловйов.

   

Національний музей історії України у Другій світовій війні розташований на схилах правого берега Дніпра, на Печерську. До липня 2015 року мав назву «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років». Його заснували в жовтні 1974 року на честь 30-річчя визволення України від нацистських загарбників.

У липні 2023 року гендиректор музею Юрій Савчук повідомив, що Музей історії України у Другій світовій війні перейменують на Музей війни за незалежність.

 

У серпні 2023 року на монумент «Батьківщини-мати» в Києві встановили тризуб. На ньому також провели косметичний ремонт, оскільки для його оновлення було знято частину сталевих плит, що покривають конструкцію щита зовні.

Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні