Колекціонери Нікі Кац і Рей Хоуз подали до суду на компанію художника Pest Control через відмову підтвердити автентичність картини Monkey Queen («Королева-мавпа»), пише The Guardian.

Що трапилося?

Кац і Хоуз викупили картину з колекції померлого колекціонера робіт Бенксі за понад 34 тисячі доларів у 2020 році. Вони звернулися в компанію Pest Control, яка верифікує роботи Бенксі, щоб переконатися в справжності гравюри. Але компанія не надавала підтвердження впродовж трьох років.

Колекціонери посилаються на сайт Pest Control, де зазначено, що компанія видаватиме сертифікат автентичності для картин, гравюр, скульптур й інших зразків творчості. Вони подали на компанію до суду за порушення умов контракту.

«Ми досі в невизначеності, а це великі гроші. Вони стверджують, що є офіційними валідаторами робіт цього художника. Але процес триває вже три роки. Вони просто не відповідають. Не кажуть, чи зображення справжнє, чи ні. Усі три роки нас водять за носа», – каже Нікі Кац.

Автентичність картини може підтвердити лише сертифікат Pest Control. Якщо колекціонери отримають підтвердження автентичності гравюри, то її вартість може зрости вдвічі. Суд може змусити анонімного художника Бенксі розкрити справжнє імʼя, пише The Guardian.

«Наш процес автентифікації є надійним і ретельним, а іноді й тривалим. Ми видали багато тисяч сертифікатів автентичності», – прокоментували Pest Control.

 

В Ірпені створять сквер, де під склом розмістять графіті британського вуличного художика Бенксі у вигляді інсталяції. Концепцію скверу на вулиці Северинівській розробили спільно з архітектурним бюро Vovk+Partners Architects. Згідно з концепцією, у сквері також розмістять речі з часів деокупації міста.

Фото: Alamy