У Львові запустили архітектурний конкурс для відновлення музею генерал-хорунжого Романа Шухевича, що був зруйнований унаслідок російського обстрілу, повідомляє Львівська міська рада.

У межах конкурсу хочуть знайти найкраще проєктне рішення для відновлення музею з розширенням експозиції й урахуванням вимог інклюзії, коментує головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Планують також створити сквер памʼяті Шухевича й відтворити в оригінальному вигляді криївку (військово-оборонна й господарська споруда УПА). Для цього використають усі вцілілі елементи, зокрема автентичну цеглу, яку вдалося неушкодженою забрати з місця обстрілу. 

На місці вже практично закінчили демонтажні роботи, додає заступниця міського голови Львова з гуманітарних питань Ірина Кулинич.

Зареєструватися на конкурс можна буде з 5 березня, до 17:00, 25 березня 2024 року за посиланням. Подати конкурсний проєкт – до 17:00 6 травня 2024 року. Переможців визначать у травні цього ж року.

   

Музей Романа Шухевича у Львові повністю знищили внаслідок російського обстрілу 1 січня, зокрема були втрачені меморіальні речі Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано тощо.

У будинку, де був розташований музей, була конспіративна квартира Романа Шухевича. 5 березня 1950 року в цьому будинку його оточило НКВС і щоб не здатися живим, командир пустив собі кулю в скроню. Вартість будівлі становить понад два мільйони гривень.

   

У січні 2024 року музей Романа Шухевича у Львові, що зруйнували російські дрони, оцифрували. На 3D-мапі можна побачити, у якому стані будівля зараз.

Обкладинка: Львівська міська рада