«Голос Америки» зняв документальний фільм про українську співачку Jamala й війну в Україні. Його презентували 24 лютого, у день другої річниці повномасштабного вторнення РФ в Україну. 

Упродовж фільму журналісти ніби спостерігають за Jamala. За її словами, у цьому і полягає його цінність. «Я не згадаю навіть, коли там були камери. Це дійсно спостереження за мною під час активних дій допомоги», – коментує Jamala.

Журналісти, зокрема, супроводжували співачку за кордоном під час її виступів у Ліверпулі, Нью-Йорку й Вашингтоні та зборів коштів на допомогу Україні. У стрічку також додали архівні кадри подій із телефону Jamala в перші години вторгнення.

Фільм уже доступний до перегляду українською на YouTube й англійською на платформі «Голос Америки». З 4 березня його можна буде переглянути в США на сайтах документальних фільмів.

   

У січні 2024 року Jamala випустила нову пісню «Мій брате», присвячену другові, який загинув у боях під Бахмутом у січні 2023 року.

   

У листопаді 2023 року альбом Qirim української співачки кримськотатарського походження Jamala включили до лонгліста «Ґреммі» в категорії Best Global Music Album.

   

У травні 2023 року редакція The Village Україна поговорила зі співачкою і її чоловіком і менеджером Бекіром Сулеймановим про чотири секунди, які має артист на сцені, щоб розповісти про ситуацію в Україні іноземній аудиторії, і заборону виїзду чоловіків-артистів за кордон і Крим.