Сумська майстерня вітражного ремесла Glass Art Stories створила мозаїку із зображенням князя Володимира Великого для Софійського собору в Києві, повідомляє «Цукр».

 

 

Над мозаїкою працював майстер Олексій Лобода, також до роботи долучився науковий консультант Софійського собору В’ячеслав Корнієнко. Команда прагнула максимально точно відобразити зовнішність Володимира Великого. Зокрема, майстри багато часу присвятили створенню корони.

 

 

«На старій гривневій купюрі Володимира зобразили у шапці Мономаха, проте у ній він схожий на маленького князька, адже це російський головний убір і символ російського самодержавства. Нам же було важливо показати не московського Владіміра, а представника Київської Русі з центром у Києві», – розповідає кураторка проєкту Євгенія Вернидуб.

Раніше команда Glass Art Stories передавала Софійському собору жіночий триптих із портретами дружини Ярослава Мудрого Інгігерди, їхньої доньки Анни Ярославни і її доньки, французької принцеси Едігни.

Наразі майстри планують створити чоловічий триптих із портретами двох історичних постатей, зокрема Ярослава Мудрого. Створення мозаїки для Софійського собору профінансувала меценатка з Тайваню.

 

Більше 7,5 тисячі графіті на стінах Софійського собору оцифрують разом зі шведськими фахівцями. Це графіті 9 – початку 18 століть. 3D-макет зображень графіті для їхньої цифрової документації й зберігання створять за допомогою лазерного сканування, фотограметрії й технології Reflectance Transformation Imaging (трансформація зображення за допомогою відтиску).

Отриманий результат, який зберігатиметься на серверах в Україні та Швеції, зможуть використовувати й науковці, і широкий загал.