Документальна стрічка «Дагомея» отримала нагороду «Золотий ведмідь» за найкращий фільм на 74-му Берлінському міжнародному кінофестивалі.

Документальний фільм режисерки з французьким і сенегальським корінням Маті Діоп розповідає про повернення до сучасного Беніну предметів мистецтва держави Дагомея, які захопили та вивезли французькі колоніальні війська у 1892 році.

«Повернути – означає виявляти справедливість», – сказала Маті Діоп під час отримання нагороди. Наразі близько семи тисяч творів мистецтва, які вивезли з Беніну, перебувають у Франції.

Які фільми отримали нагороди на Берлінському кінофестивалі:

  • Гран-прі отримала картина «Потреби мандрівника» південнокорейського режисера Хона Сан-су.
  • Нагороду «Срібний ведмідь» за найкращу режисуру отримав Нельсон Карлос Де Лос Сантос Аріас за фільм «Пепе».
  • «Срібний ведмідь» за найкращу головну роль отримав актор Себастьян Стен у фільмі Аарона Шімберга «Інша людина».
  • «Срібний ведмідь» за найкращу роль другого плану отримала Емілі Вотсон у фільмі «Такі дрібниці».
  • «Срібний ведмідь» за найкращий сценарій отримав Маттіас Гласнер за фільм «Вмирання».
  • «Срібний ведмідь» за видатний мистецький внесок – Мартін Гшлахт за операторську роботу у фільмі «Диявольська лазня» Вероніки Франц і Северіна Фіали.

Переглянути всіх переможців 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю можна за посиланням.

 

На 74-му Берлінському кінофестивалі представили три українські стрічки. У програмі Forum – «Редакцію» (The Editorial Office) Романа Бондарчука й Intercepted («Мирні люди») Оксани Карпович. Також у програмі Panorama Dokumente показали український фільм Світлани Ліщинської A Bit of a Stranger («Трошки чужа»).

 

У 2022 році документальний фільм «Терикони» Тараса Томенка відібрали до конкурсної секції 72-го Берлінського кінофестивалю Generation Kplus. Фільм розповідає про дітей, які постраждали від війни на Донбасі.