Кінокомпанія «Артхаус Трафік» перевипустить в український прокат три фільми, які вважають сучасною класикою. Весняний сезон ретроспективи складатимуть: «І все ж Лоранс» Ксавʼє Долана, «Сором» з Майклом Фассбендером і культовий японський бойовик «13 убивць».

Мелодрама «І все ж Лоранс» в обраних кінотеатрах вийде в прокат 14 березня, напередодні 35-річчя режисера Ксавʼє Долана («Це всього лиш кінець світу», «Мамочка»).

За сюжетом, учитель старшої школи та письменник на імʼя Лоранс зізнається в тому, що він транссексуал і має намір жити як жінка. Його дівчина Фред обіцяє підтримувати його під час переходу, але новий спосіб життя пари суперечить поглядам друзів, родини й суспільства в цілому.

Світова прем’єра «І все ж Лоранс» відбулась у Каннах, де фільм отримав Queer Palm та приз за «Найкращу жіночу роль» у категорії «Особливий погляд».

Кадр з фільму «І все ж Лоранс»

Драма «Сором» оскароносного режисера Стіва Макквіна («12 років рабства») знову вийде на великих екранах в Україні 11 квітня, на честь дня народження виконавця головної ролі Майкла Фассбендера («Вбивця»), який відзначатиме його 2 квітня.

Фільм розповідає історію про нью-йоркця Брендона, одержимого сексом у всіх його проявах. «Та внутрішній світ невтомного сексоголіка детонує після того, як у його розкішних холостяцьких апартаментах несподівано оселяється рідна сестра», – описують сюжет в «Артхаус Трафік».

За роль у кінокартині Майкл Фассбендер отримав «Кубок Вольпі» Венеційського кінофестивалю, який присуджують найкращому акторові або акторці, а також номінацію на «Золотий глобус». Стрічка входить у список 100 найкращих фільмів 21 століття за версією BBC.

Кадр з фільму «Сором»

Пригодницький екшн «13 убивць» японського режисера Такасі Мііке вийде в прокат 16 травня.

Події фільму відбуваються наприкінці японської феодальної ери. За сюжетом, група відважних самураїв вирішує знищити лорда-садиста, щоб не дати йому зійти на престол та занурити країну у війну. Світова прем’єра відбулася на Венеційському кінофестивалі, де картина боролася за головну нагороду – «Золотого лева».

Головну роль у фільмі виконав Кодзі Якусьо, який також зіграв у стрічці «Ідеальні дні» Віма Вендерса, який номінували на «Оскар» у 2024 році в категорії «Найкращий закордонний фільм».

Кадр з фільму «13 убивць»

   

Раніше кінокомпанія «Артхаус Трафік» уже перевипускала на великих екранах в Україні такі класичні фільми як «Загублене шосе», «Виживуть лише коханці», «Пролітаючи над гніздом зозулі», «Чунцінський експрес», «Піаніст», «8 жінок» та багато інших.

   

«Артхаус Трафік» святкував 20-річчя 13 грудня. До ювілею редакція The Village Україна просила засновника Дениса Іванова й програмного директора Іллю Дядика виділити найбільш знакові стрічки кожного з років роботи. Вийшла історія компанії в (майже) 20 фільмах: від «Олдбоя» й «Штольні» до «Зеленої книги» і «20 днів у Маріуполі».