Американський журнал The New Yorker зняв документальний фільм Following Valeria про українську TikTok-блогерку й біженку Валерію Шашенок.

Це короткометражний документальний фільм про дівчину, «яка стає зіркою соціальних мереж і водночас біженкою».

На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Валерія створила серію відео для TikTok, де, зокрема, показує бомбосховища в окупованому тоді Чернігові. Дівчина знімала, як готує їжу в сховищі чи варить каву за допомогою паяльної лампи, а також зруйновані будівлі й вирви від вибухів. Одне з таких відео зібрало понад 20 мільйонів переглядів за три дні.

Ідея створення фільму зʼявилася, коли документалістка Нікола Феґґ побачила ці відео в мережі. «Я не могла зрозуміти, звідки береться її гумор», – коментує Феґґ. Із цього питання й почалася робота над документальним фільмом, каже режисерка. За її словами, «межа між інфлуенсером і біженцем» була для неї найцікавішою. 

Багато сцен фільму розгортаються в ритмі потяга, що мчить, або валізи, що котиться, коли дівчина з мобільним телефоном у руці спостерігає за краєвидами, що проносяться повз неї, чи блукає незнайомими вулицями, розповідають у The New Yorker. 

Одна зі сцен фільму відбувається в Німеччині, де Валерія сидить на підлозі в спальні й намагається записати свої відповіді на запитання для інтервʼю про Україну.

У фільмі також задокументували, як дівчина виступає перед Європейською комісією, бере участь у мітингах і використовує свої соціальні мережі для допомоги Україні. Вона позичає піджак для виступу в Європейській комісії, потім отримує продуктову допомогу й дивується, що їй удалося вполювати цілу курку. 

   

У вересні 2023 року американський журнал The New Yorker опублікував документальний фільм «Літургія протитанкових перешкод» українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука. Картина розповідає про українських скульпторів, які створювали постаті Ісуса Христа для хресних ходів, але після початку повномасштабної війни почали виготовляти протитанкові перешкоди для ЗСУ.

   

У січні 2023 року The New Yorker опублікував документальний короткометражний фільм про війну «Я не хотіла знімати воєнний фільм» української режисерки Надії Парфан. «У цьому особистому фільмі-есе вона документує своє болісне повернення додому», – ідеться в описі стрічки.

Обкладинка: скриншот із фільму Following Valeria