Український архітектор і засновник Balbek Bureau Слава Балбек прочитав лекцію для TED про «дизайн гідності» в умовах війни. Лекція відбулася в Парижі в межах офіційного заходу TED спільно з Boston Consulting Group.

У ній архітектор розповідає про власні проєкти відновлення «гідного житла» для українців. За два тижні після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну він разом із командою почав працювати над проєктом RE:Ukraine Housing, щоби створити тимчасове житло для ВПО, де кожен зможе почуватися комфортно й спокійно, ділиться Балбек.

«Що перше ви уявляєте, коли ви думаєте про тимчасове житло? Напевно, типові табори для біженців, побудовані з транспортних контейнерів. Отже, це те, що наша команда прагнула змінити. Гідність, незважаючи ні на що», – пояснює архітектор.

Balbek Bureau також створило онлайн-інструмент RE:Ukraine Villages для відновлення сільського житла. За його словами, тільки для Київської області RE:Ukraine Villages може самостійно спроєктувати понад 211 мільйонів унікальних конфігурацій будинків.

«Я збрехав би, якби сказав, що не пишаюся нашими досягненнями, я справді пишаюся цим. Але тільки уявіть, скільки ще ми могли б досягти, якби не війна», – розповідає Балбек під час виступу.

   

У квітні 2022 року архітектурне бюро Balbek Bureau запропонувало систему захисту пам’ятників від руйнації в умовах війни RE:Ukraine. Monuments. Таке укриття має захищати від вибухової хвилі, уламків снарядів, куль і вогню.

   

У лютому 2024 року архітектурне бюро Balbek Bureau розробило нову концепцію центру взаємодії й відновлення RE:Ukraine Community Hub у Ворзелі. У центрі переселенці зможуть отримати адміністративні й соціальні послуги, а також консультації з реабілітації, працевлаштування і юридичну підтримку.

Обкладинка: скриншот із лекції Слави Балбека для TED