У тимчасово окупованому Криму росіяни планують створити чоловічий монастир на території заповідника «Херсонес Таврійський», який є обʼєктом культурної спадщини ЮНЕСКО, пише Спілка археологів України.

Окупаційна влада пояснює відповідне рішення тим, що нібито «рівно століття тому будівлі монастиря ліквідували й передали Херсонеському музею». Також там хочуть відкрити «Музей Криму і Новоросії».

Про наміри організувати монастир на території Херсонесу також написала співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко. Вона повідомила, що 15 лютого адміністрація «Херсонесу Таврійського» опублікувала фото й відео із заходу, на якому оголосили про плани на території об’єкта ЮНЕСКО.

Херсонеське городище називають єдиним цілісно збереженим зразком античного міста в Північному Причорномор’ї, який існував із 5 ст. до н.е. по 14 ст. н.е. На території заповідника збереглися залишки міського планування вулиць, житлових, господарських і культурних споруд.

 

У серпні 2023 року в окупованому Криму росіяни почали зводити новий амфітеатр на території заповідника «Херсонес Таврійський». Роботи виконують підлеглі військово-будівельного комплексу Міноборони Росії (ВБК), під час будівництва вони руйнують культурний й археологічний ландшафт заповідника. За амфітеатром окупанти також хочуть звести ще два адміністративно-побутові корпуси, де перевдягатимуться артисти.

Фото: Спілка археологів України, Евеліна Кравченко