Переможців британської кінопремії BAFTA у 2024 році оголосили на церемонії в Лондоні. Український фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова виборов нагороду в категорії «Найкращий документальний фільм».

Найкращим фільмом року визнали «Оппенгеймер». Стрічка також здобула на BAFTA 2024 року найбільше перемог – сім. Крістофер Нолан став найкращим режисером, Кілліан Мерфі – найкращим актором першого плану, а Роберт Дауні-молодший – найкращим актором другого плану. «Барбі» Ґрети Ґервіґ не отримав жодної нагороди з пʼяти номінацій.

Фільм «Бідолашні створіння» Йорґоса Лантімоса отримав пʼять перемог: за виробничий дизайн і дизайн костюмів, візуальні ефекти, а також найкращий грим і зачіски. Емму Стоун визнали найкращою акторкою першого плану.

Стрічка «Зона інтересу» про коменданта концтабору Аушвіц взяла три нагороди з девʼяти номінацій: «Найкращий британський фільм», «Найкращий фільм іноземною мовою», «Найкращий звук».

Трейлер фільму «Зона інтересу»

Ось інші переможці BAFTA 2024 року:

  • «Найкраща акторка другого плану» – ДаʼВін Джой Рендольф («Залишені»);
  • «Найкраща операторська робота» – «Оппенгеймер» (Хойте ван Хойтема);
  • «Найкраща музика до фільму» – «Оппенгеймер» (Людвіг Йоранссон);
  • «Найкращий монтаж» – «Оппенгеймер»;
  • «Найкращий оригінальний сценарій» – «Анатомія падіння» (Жюстін Тріє, Артур Харарі);
  • «Найкращий адаптований сценарій» – «Американський фікшн» (Корд Джефферсон);
  • «Найкращий анімаційний фільм» – «Хлопчик і чапля» (Хаяо Міядзакі).

   

Стрічка «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Редакція The Village Україна запитувала Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.

Фільм «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм». Церемонія нагородження відбудеться 11 березня.

обкладинка й фото: Євген Малолєтка