З 2021 року Центр консервації предметів археології розробив документацію для 52 пам’ятки археологічної спадщини, повідомляє КМДА.

Ідеться, зокрема про 43 пам’ятки місцевого значення серед яких, вісім – це щойно виявлені об’єкти, які рекомендують внести до Держреєстру й одна пам’ятка національного значення, для якої вже розробили облікову документацію для внесення змін до відомостей Держреєстру.

У 2023 році налічували 77 щойно виявлених об’єктів археології в Києві. Серед них 25 пам’яток – обʼєкти національного значення (для однієї розробили облікову документацію), 41 пам’ятка місцевого значення (для 40 пам’яток зробили облікову документацію, для трьох – паспорти), а також 11 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини за видом «археологія» (зробили облікові документації – 10).

Також у 2021 році Центр консервації предметів археології склав облікову картку на залишки укріпленого давньоруського поселення кінця 11–13 століття, яку визнали пам’яткою археології місцевого значення ще за радянської доби.

 

Департамент охорони культурної спадщини КМДА взяв на державний облік 27 пам’яток археології в грудні 2023 року. Однією з пам’яток, яку взяли на державний облік, є залишки фундаментів церкви Святого Василія (Трьохсвятительської) 12 століття. У 1930-х роках її знищила радянська влада.