Віденський музичний фестиваль класичної музики Wiener Festwochen скасував виступ грецького диригента з російським громадянством Теодора Курентзиса після критики української диригенти Оксани Линів й української спільноти.

Обидва диригенти мали виконати концерти, які стосуються війни й геноциду, а також порозуміння та примирення. Виступ Оксани Линів має відбутися разом із Київським симфонічним оркестром, вони виконувативатимуть кадиш-реквієм Євгена Станковича «Бабин Яр». Російсько-грецький диригент мав виконувати «Воєнний реквієм» Бенджаміна Бріттена разом із симфонічним оркестром Південно-Західного радіо Німеччини (SWR Symphonieorchester).

Теодор Курентзис народився в Афінах, але у віці 20 років поїхав до Росії вивчати музику. Російський паспорт від отримав у 2014 році. Диригент також створив російський колектив Music Aeterna й керував ним. Цей колектив пов’язують із банком VTB, проти якого ввели санції Україна, країни ЄС, США й низка інших країн. Видання The New York Times описує Курентзиса як «безкомпромісного класичного музиканта, який також заслужив репутацію панка, гота й анархіста».

Теодор Курентзис. Фото: вікіпедія

На сайті фестивалю повідомляють про скасування виступу Курентзиса з оркестром: усі придбані квитки анулюють, а кошти повернуть. Натомість концерт під керівництвом Оксани Линів відбудеться 2 червня. «Ми раді, що Віденський фестиваль знайшов рішення, і ми дуже раді, що нарешті можемо виконати «Кадиш-реквієм «Бабин Яр» у Відні», – коментує Оксана Линів.

Рішення ухвалили після консультації з німецьким симфонічним оркестром SWR, із яким мав виступати грецько-російський диригент. «Я дуже шкодую, що концерт симфонічного оркестру SWR на цьогорічному Wiener Festwochen скасовала дирекція фестивалю. Проте я розумію, що Оксана Линів й учасники Київського симфонічного оркестру хотіли б, щоби Теодор Курентзіс зробив публічну заяву проти російської загарбницької війни. Однак, зважаючи на наслідки, які така заява матиме для Курентзиса в Росії, ми ніколи не просили його зробити це», – заявила програмна директорка SWR Анке Май. Вона також додала, що Теодор Курентзис разом з оркестром «надсилає повідомлення, яке неможливо неправильно зрозуміти», тобто вибір твору є закликом до миру.

   

Оксана Линів народилася в Бродах у сім’ї музикантів. Навчалася в музичній школі імені Миколи Лисенка у Львові. Своїм першим оркестром диригувала у віці 16 років. Це засновниця й художня керівниця фестивалю LvivMozArt, засновниця й головна диригентка Молодіжного симфонічного оркестру Україн.

Вона також стала першою жінкою на посаді головної диригентки опери й філармонійного оркестру у місті Грац (Австрія) і першою жінкою-диригенткою, яка очолила Болонський муніципальний театр «Комунале» (Teatro Comunale Bologna).

Оксана Линів. Фото: Teatro Comunale Bologna

У квітні 2022 року українські митці почали бойкотувати твори Оксани Линів через те, що вона готувала для виступу в Італії прем’єру опери Петра Чайковського «Іоланта» російською мовою й за участі російських виконавців. За словами Линів, вона навмисно залишала у своїх програмах творчість російських композиторів, яка пов’язана з Україною, щоби був привід говорити про це в публічному просторі.