Росія планує виставити на аукціон картину Івана Айвазовського «Місячна ніч», яку викрали з Маріупольського краєзнавчого музею та вивезли на територію тимчасово окупованого Криму, повідомив експрокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Картина «Місячна ніч» стане головним лотом аукціону, який відбудеться у Москві 18 лютого. Її стартова ціна складає 100 мільйонів рублів (один мільйон доларів).

У 2017 році Інтерпол оголосив вивезені картини у міжнародний розшук. Росія порушує міжнародне право, зокрема конвенцію ЮНЕСКО 1970 року, згідно з якою, заборонено вивозити та передавати право власності на кільтурні цінності, каже Мамедов.

Понад 50 картин художника, які належать до Музейного фонду України, зокрема «Місячну ніч», експонували у Маріупольському краєзнавчому музеї на момент анексії Криму. Виставку планували завершити у травні 2014 року, але керівництво Сімферопольського музею закрило її достроково під час після окупації півострова.

 

Найбільший художній музей Фінляндії «Атенеум» представлятиме Іллю Рєпіна українським художником, раніше він був записаний як росіянин. Українська журналістка Ганна Лодигіна звернулася до музею у 2023 році, щоб розпитати про життя художника у Фінляндії. Куратори виставки «Питання часу», до якої ввійшов твір Рєпіна, надіслали журналістці статтю, згідно з якою батьки художника були росіянами, які народилися в Підмосков’ї.