Музеї Криму подали позови до Європейського суду з прав людини, щоб оскаржити передачу колекції «скіфського золота» Україні, повідомив спецпредставник президента Росії з міжнародного культурного співробітництва Михайло Швидкой у коментарі російському державному інформагентству ТАРС.

Швидкой каже, що музеї Криму звернулися до Європейського суду тому, що рішення передати скарби Україні порушує права музеїв. «Вичерпано ліміт можливостей вирішувати це питання на території Нідерландів. Хоч Росія вийшла з Ради Європи, але музеї мають право звернутися до ЄСПЛ як юридичні особи», – додає Швидкой.

Він також зазначає, що позивачами виступають саме музеї Криму, а не РФ. «Це дуже політизована ситуація, великих надій немає. Але треба використовувати і цю можливість, тому що іншої немає», – каже Швидкой.

Колекцію із 565 музейних експонатів привезли на виставку «Крим. Золотий острів у Чорному морі» в Амстердам із чотирьох кримських музеїв ще до окупації півострова Росією.

У 2016 році окружний суд Амстердама постановив, що колекцію мають повернути саме Україні, а не в окупований Росією Крим. Рішення ухвалили на основі конвенції ЮНЕСКО, відповідно до якої художні цінності мають повернути суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції.

До Апеляційного суду звернулися представники кримських музеїв, які розташовуються на окупованій території. Однак Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення окружного. У 2021 році Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення передати колекцію «скіфського золота» Україні, а не в окупований Росією Крим.

Музей Алларда Пірсона в Амстердамі отримав об’єкти у тимчасове користування з чотирьох музеїв Криму у 2014 році. У червні 2023 року, після майже десяти років судового процесу, археологічний музей остаточно зобов'язали передати Україні колекцію «скіфського золота».

Верховний суд Нідерландів відмовився задовольнити касаційну скаргу представників кримських музеїв, подану в січні 2022 року, і залишив у силі рішення, яке зобовʼязує повернути експонати Національному музею історії України.

   

Естонія планує повернути Україні колекцію скіфського золота й грецьких монет, які викрали з окупованих музеїв Криму й Херсона. Колекцію українського скіфського золота й монет грецького періоду Криму, які датовані 500 роком до нашої ери, естонські прикордонники конфіскували в латвійця, який прибув з РФ у 2018 році. Коштовності викрали з музеїв в окупованих Криму й Херсоні.