У Львові відкрили фотовиставку «Обережно Крихке!» про маріупольські вітражі.

На базі львівської платформи Mariupol Reborn представили 16 фотографій вітражів Маріуполя, які зробив житель міста Іван Станіславський. Фотограф впродовж трьох років фотографував і досліджував вітражі Маріуполя. 

Більшість з вітражів на фото, імовірно, знищили росіяни. Іван Станіславський дослідив, що будівлі, де були зроблені фото, зазнали руйнувань. Також фотограф додає, що має підтвердження повністю знищених окремих робіт.

«Ці вітражі були в Маріуполі розташовані в будівлях громадського призначення, у закладах освіти, у палацах мистецтва. На жаль, деякі з них були замкнені в закинутих приміщеннях або ж у таких установах, де був лише режимний доступ. Тому вітражі Маріуполя залишалися не відомими широкому загалу, а мені доводилося туди проникати різними шляхами», – каже Іван Станіславський.

Спершу виставку планували відкрити в Маріуполі навесні 2022 року, але не змогли через повномасштабне вторгнення.

Відвідати виставку «Обережно Крихке!» можна до 10 березня, з 10:00 до 17:00, у Львові за адресою вулиця Ференца Ліста, 6.

 

У тимчасово окупованому Маріуполі росіяни зносять «Будинок звʼязку», у якому розміщена мозаїка художника Віктора Арнаутова «Підкорювачі космосу». Мозаїка є однією з трьох робіт художника-монументаліста Віктора Арнаутова й другою, яку створили в Маріуполі.

   

Бачення Маріуполя майбутнього підготували чотири команди архітекторів: «Ре: Маріуполь» Сергія Родіонова, Ro3kvit, Zotov & Co та Big City Lab. Ми поспілкувалися з учасниками конкурсу про їхні проєкти, те, чим вони відрізняються одне від одного, і як планують їх обʼєднати.

Фото: «Mariupol Reborn»