Український ілюстратор Сергій Майдуков створив артбук «Заграва», де задокументував досвід війни від початку повномасштабного вторгнення до масованих обстрілів у травні 2023 року.

В основу видання ввійшли зображення авторської щотижневої колонки художника для німецького видання Zeit Magazin. У більш ніж 50 ілюстраціях автор відобразив події війни олівцем, чорнилом на папері та планшеті. До видання також увійшла розмова журналіста Олексія Тарасова з художником Сергієм Майдуковим.

Артбук доповнили чорно-білими замальовками, що розширюють оповідь. Малюнками прагнули перетворити видання на сторінки повномасштабної війни: перші удари по Києву, оборона Бахмута, обстріли країни навесні 2023 року.

Сергій Майдуков працює ілюстратом у виданнях Zeit, The Economist і The Guardian. Артбук «Заграва» є другою авторською книгою Майдукова, першу роботу Kyiv видали у 2021 році спільно з видавництвом Ist Publishing.

Над дизайном «Заграви» працює студія Grafprom. Артбук видасть видавництво Ist Publishing навесні 2024 року. Наразі відкрили попередній продаж на сайті. Окрім звичайного накладу, також створили 20 примірників артбуку з графічними роботами – оригінальними авторськими репліками.

 

Сергій Майдуков займався арт-дирекцією та створив ілюстрації для книги «Російський колоніалізм» Максима Еріставі, яку відзначили у номінації «утилітарна книга» на конкурсі «Найкращий книжковий дизайн» у 2023 році.