Мінкульт провів нараду, на якій обговорили з дизайнерами новий шрифт для офіційної державної документації.

У Мінкульті хочуть обрати щось «більш національне й сучасне», розповів т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв. Наразі українські дизайнери розробили щонайменше чотири шрифти, які можна використовувати в офіційних документах.

Наразі в ділових документах органів влади використовують шрифт Times New Roman. За підсумками наради вирішили створити список пропозицій за двома групами: ділові шрифти для текстів і заголовків. Оскільки планують використовувати вже готові шрифти, які доступні для використання, то державні кошти на розроблення гарнітур не виділятимуть.

Експерти мають обрати дві або три найкращі гарнітури й запропонувати їх органам державної влади. Якщо пропозицію щодо зміни шрифту державної документації ухвалять, то шрифт може поширитися на все ділове мовлення в Україні, додають у Мінкульті.

 

У вересні 2023 року Верховна Рада й Мінкульт повідомили, що планують відмовитися від російських шрифтів і натомість створити «банк» українських на державному рівні. Зараз у внутрішніх документах парламенту використовують російський шрифт «Іжиця» й похідні від нього.