Команда медіа про нову українську культуру «Лірум» обрала переможців музичної нагороди «Золота Зоря Лірум».

Відеокліп до пісні «Чуєш» Володимира Дантеса отримав нагороду за найкращий кліп, а режисером року став Інді Хаїт. Серед інших переможців – Антон Слєпаков, Антон Соколов, Sucilna.nevdacha.exe, «Тощо», Otoy, «Курган & Agregat», Klavdia Petrivna і Schmalgauzen.

Переможці «Золотої Зорі Ліруму»:

Найкращий кліп – «Чуєш» Володимир Дантес

Кліп «Чуєш» зібрав майже вісім мільйонів переглядів на YouTube. Режисеркою стала українська дизайнерка одягу Юлія Паскаль, для неї це була одна з перших робіт у ролі кліпмейкерки.

Найкращий режисер – Інді Хаїт 

Ізраїльський режисер, який народився в місті Жовті Води, а згодом переїхав у Тель-Авів, де й зняв свій перший кліп. Інді Хаїт працював із Тіною Кароль, Dorofeeva, а також створив кліп для пісні Masandra гурту Latexfauna, який зібрав майже мільйон переглядів.

Найкращий альбом – Антон Слєпаков, Андрій Соколов – «Warнякання»

Кілька років тому вони почали співпрацю в дуеті з формату «Стишение обстоятельств»: Слєпаков писав поезію, а Соколов накладав її на тло з електронної музики. Уже після початку повномасштабного вторгнення ця співпраця розвиває проєкт «Warнякання» також із речитативом на музику, але на злободенні теми війни.

Найкращий мініальбом – Sucilna_nevdacha.exe, «Тощо»

Sucilna_nevdacha.exe (Надія Печуркіна) – українська виконавиця, яка раніше випускала російськомовний бедрум-поп, але згодом перейшла на українську музику. Першу українськомовну пісню Надія випустила в лютому 2022 році, того ж року відбувся реліз дебютного мініальбому «Серце випаде із ребер».

«Тощо» (Максим Тимощук): реліз перших його робіт відбувся 2022 року. Продюсер альбому «Перша зірка на небі».

Найкращий артист – Otoy

Артиста відзначили за альбоми «Недовготривалі відносини» й «Темна частина 1». Восени 2023-го Otoy випустив альбом «Темна», який складається із двох частин: «Ліва півкуля» й «Права півкуля».

Найкращий гурт – «Курган & Agregat»

«Курган і Agregat» – українське реп-тріо, яке складається з братів Аміля й Раміля Насірових і Євгена Володченка.

У серпні 2023 року керівник фонду «Повернись живим» Тарас Чмут виступив разом із гуртом «Курган & Agregat» під час благодійного стриму від «Підпільного стендапу», на якому збирали кошти для закупівлі рацій українським військовим.

Дебют року – Klavdia Petrivna

Перші свої пісні виконавиця опублікувала в серпні 2023 року на своєму телеграм-каналі. На стримінгових платформах треки вийшли у вересні 2023 року, але менш ніж за пів року виконавиця зібрала більше 400 тисяч щомісячних слухачів на Spotify.

Прорив року – Schmalgauzen

Schmalgauzen – український театрально-музичний гурт, який заснували у 2020 році. У 2023 році гурт отримав нагороду «Найактивніший фан-клуб» від музичної премії Muzvar Awards.

   

Номінантів на премію й переможців «Золота Зоря Лірум» визначає саме редакція, не залучаючи до цього експертів чи глядачів, проте враховує думку ринку й уподобання своєї аудиторії.

 

У травні 2023 року редакція The Village Україна зустрілася з В’ячеславом Дрофою (Otoy) за тарілкою рамену й розпитала його про метаморфози у творчості, метасенси на новому альбомі й «трушність» (що б це не означало).