Біля Національного музею історії України в Києві встановили інформаційний стенд, завдяки якому можна прочитати, побачити й почути інформацію про Десятинну церкву, а також доторкнутися до неї в доповненій реальності, повідомляє Мінкульт.

Щоб побачити церкву в доповненій реальності, потрібно відсканувати QR-код на інформаційному борді за допомогою смартфона. Також за QR-кодом можна знайти посилання на аудіогід, у якому розповідають про історію першої камʼяної церкви Київської Русі.

Ініціатором проєкту є Дмитро Матяш – засновник організації «єМузей», що займається оцифруванням музейних цінностей і культурного надбання. Команда також розробила 3D-копії трьох хрестів, які знайшли під час археологічних розкопок на місці Десятинної церкви, а наразі зберігають у Національному музеї історії.

Дізнатись про історію Десятинної церкви й побачити її 3D-моделі можна за посиланням.

 

Десятинна церква – найдавніший камʼяний храм Києва й Київської Русі, який збудував Володимир Великий у 996 році. На будівництво церкви і щорічне утримання князь Володимир віддавав десяту частину власних прибутків, за що вона отримала назву Десятинна.

   

Більше 7,5 тисячі графіті на стінах Софійського собору оцифрують разом зі шведськими фахівцями.

Фото: «єМузей»