Три українські фільми покажуть на 74-му Берлінському кінофестивалі, який цьогоріч відбудеться з 15 до 25 лютого.

Берлінале ще не оголосив програму в усіх секціях (її оголосять до 22 січня). Повну програму, включно з часом і місцем проведення фестивалю, опублікують 6 лютого.

Дві стрічки представлять у програмі Forum – «Редакцію» (The Editorial Office) Романа Бондарчука й Intercepted («Мирні люди») Оксани Карпович. Також у програмі Panorama Dokumente покажуть український фільм Світлани Ліщинської A Bit of a Stranger («Трошки чужа»). Це будуть світові прем’єри стрічок.

«Редакція» (The Editorial Office)

Це фільм артдиректора Docudays Романа Бондарчука («Вулкан», «Українські шерифи»). Стрічку зняли в копродукції зі Словаччиною, Німеччиною й Чехією.

За сюжетом, молодий біолог Юра, який живе з мамою, стає свідком підпалів, коли шукає бабаків у херсонському степу. Фото підпалювачів і свою статтю він несе до редакції місцевої газети, де «природа і справедливість нікого не цікавлять». «Наївне бачення світу» героя руйнується «у вирі фейкових новин, корупційних схем і фальсифікованих виборів», тож він має з’ясовувати, хто він – «представник напівзниклого виду «людини справжньої» чи звичайний невдаха», – ідеться в описі від українського дистриб’юра стрічки «Артхаус Трафік».

У головній ролі дебютував Дмитро Багненко – журналіст, а зараз військовий ЗСУ. Також у фільмі зіграли акторка Римма Зюбіна, кінорежисерка Жанна Озірна, журналіст Сергій Іванов, драматург Максим Курочкін, актори Андрій Кирильчук, Василь Кухарський, режисер Олександр Шмаль.

Стрічку зняли за кілька місяців до повномасштабної війни в Херсоні й Херсонській області, зокрема в нині окупованих Олешківських пісках. У грудні 2022 року загинув режисер монтажу Віктор Онисько, у грудні 2023 року –  виконавець ролі Бджоляра Василь Кухарський.

В українських кінотеатрах стрічку випустять восени 2024 року.  

Intercepted («Мирні люди»)

Документальна стрічка Оксани Карпович у «розлогих картинах» показує руйнування, які РФ завдала Україні під час війни. Фільм створює «паралельний світ» із перехопленими розмовами між російськими солдатами і їхніми родинами, «звук і зображення приголомшено дивляться одне одному в обличчя», йдеться в описі на сайт премії. Стрічку зняли в копродукції з Францією й Канадою.

A Bit of a Stranger («Трошки чужа»)

За сюжетом документальної стрічки Світлани Ліщинської, російськомовна українка досліджує «колонізовану частину своєї свідомості» й намагається знайти відповідь на запитання, як радянський тоталітаризм і русифікація вплинули на стосунки в її родині. У стрічці чотири героїні – Світлана, Валентина, Олександра й Стефанія.

   

Також нові фільми Антоніо Лукіча й Катерини Горностай відібрали для участі в ринку копродукції Берлінале – Berlinale Co-Production Market. Це один із найбільших світових майданчиків для пошуку партнерів для спільного виробництва й фінансування фільмів. П’ятидений кіноринок збирає продюсерів, торгових агентів, дистриб’юторів, а також інвесторів.