Біля руїн Центрального будинку культури в Ірпені встановили скульптуру японського митця Йошио Ягі, повідомляє мер міста Олександр Маркушин.

Скульптуру привезло мистецьке об’єднання «Червоне Чорне», команда якого також організовувала скульптурний маршрут у Стрийському парку, де в серпні облили мастилом скульптуру проти бодішеймінгу.

В Ірпені встановили скульптуру «Простір медитації для монаха», створену в межах Канівського міжнародного скульптурного симпозіуму у 2019 році. За словами скульптора, робота символізує шлях монаха, який піднімається сходами по скелі до келії відлюдника, щоб помедитувати.

«Ми живемо в страждальному світі, у якому багато війн, пандемій й екологічних проблем і стоїмо на порозі необхідності віднайти новий світ і його нової концепції», – коментує Йошио Ягі.

Ця скульптура перша в межах співпраці з Ірпенем, розповідають у команді. Через тимчасову експозицію хочуть привернути увагу до сучасного мистецтва.

Офіційне відкриття скульптури відбудеться 16 січня, о 12:00, біля Центрального будинку культури.

   

Перший тиждень скульптури у Львові провели у 2022 році, а під час проведення другого в Стрийському парку скульптура «Впевнена» викликала обурення, що закінчилося актом вандалізму. Про сприйняття мистецтва українцями, феномен «Впевненої», різницю між Києвом і Львовом, план культурного розвитку Подолу й переосмислення радянського спадку, говорили з куратором Павлом Гудімовим.